Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. Членовете на журито ще са от родината на паелята Испания и няма да участват в състезанието по обясними причини.
Николай Тодоров-Ник е един от 44-мата кандидати от цял свят, които се борят за място на големия финал. Той ще бъде в края на септември във Валенсия и там десетимата финалисти ще приготвят свои авторски рецепти на паеля. В момента тече вторият етап от надпреварата – гласуването. За подбора са изключително важни както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.
За Николай Тодоров-Ник можете да гласувате ТУК
Как започва всичко?
Любовта между Николай Тодоров-Ник и паелята „пламва“ преди повече от 25 години, когато посещава Испания за първи път.
„Имах възможност да опитам и да се насладя на паелята, но и не само да я консумирам, а и да я приготвям в едно испанско семейство. Това запали в мен тази искрица, която днес е нещо много повече“, споделя Ник.
През годините той се оборудва с необходимия инвентар за приготвяне на паеля. Купува си и традиционната тава с диаметър повече от 1 метър. В началото на новия век Ник отваря и ресторант във Варна, в който паелята е сред главните герои от менюто. След отварянето на ресторанта той продължава да приготвя паеля по различни събития, фестивали и кулинарни работилници.
„Приготвянето на паеля не е шега работа, особено когато е за повече хора. Тавата, в която я приготвям, може да стигне за до 60 порции. Затова и паелята е фестивално ястие. Ястие, което събира и обединява хората“, поясни още Ник.
Тази неделя на Трета буна на крайбрежната алея във Варна той ще направи демонстрация по приготвяне на паеля.
„Ще приготвя за хората една от любимите паели – морската“, каза Ник и покани всички желаещи да опитат между 12.00 и 14.00 часа.
Еволюция на паелята
Паелята с морски дарове е една от най-популярните и традиционни, но ястието вече има и много разновидности.
„През годините паелята еволюира. Вече има паеля с пилешко месо, със свинско или заешко. Във Валенсия, например, много често се приготвя паеля със заешко месо и охлюви. Има и черна паеля, при която оризът се боядисва натурално с мастило от сепия. В различните части на Испания има много разновидности на това ястие“, коментира още Ник.
Трите елемента за перфектната паеля
Според него, за да се превърне една паеля в творение на кулинарното изкуство, са необходими три основополагащи елемента: свежите и пресни продукти, последователността на приготвяне на паелята (може да продължи повече от час) и главният герой при подправките - шафранът.
„Подправката е само една и това е шафранът. Именно той придава характерния вкус и жълтеникав цвят на паелята. Някъде слагат и червен пипер и други подправки, но те не са задължителни“, каза още Ник.
Той сподели, че освен испанската, харесва и азиатската кухня. Останал е силно впечатлен и от местната кухня във Филипините и дори в Занзибар.
Чуйте интервюто с Николай Тодоров-Ник в звуковия файл
Дългогодишният капитан на ветрохода "Калиакра" капитан Тома Томов остана възмутен от факта, че корабът е превърнат в ресторант на морската гара във Варна. Той смята, че има много други форми "Калиакра" да се издържа. Томов припомни, че миналата година са вложени средства за козметични ремонти на ветрохода. Това е кораб, който може да носи не само..
"Цветя, машини, облаци, органи" се нарича третата самостоятелна изложба на 22-годишния Александър Габровски, варненец, който е студент във Виена. “Можете да очаквате пърформанс, трансформърс, световъртеж, цъфнали картофи, винтове, болтове, гайки, музика, лъчи, кактуси, корали, кръв, подскоци на един крак, кръстословици и други ритуали “-това бе..
Варна е домакин на литературния фестивал „Море от книги“. Събитието започна в събота и ще продължи до 10 август на централната пешеходна зона на бул. „Княз Борис I“. Организатор е варненско издателство за детски книжки и игри, с подкрепата на Община Варна. Целта им е да не остава градът без такова събитие изобщо. Специално внимание е отделено на..
Виктор Минчев е сред утвърдените специалисти по копирайтинг в България. Той е от Варна, базиран е в София и обслужва бизнеси от цялата страна. "Копирайт" е термин, произлизащ от английския език (copy – ръкопис, текстови материал; write – пиша). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми –..
Йонка Господинова е педагог и културолог, преподава в българското училище в Париж, преди това дългогодишен учител в България. Това лято тя представя у нас своята образователна програма „Слънчеви руни“ за българските деца и за децата, посещаващи български училища в чужбина, която се радва на топъл прием от колегите й в различни държави. Йонка..
Август месец няма да се различава съществено от предходния – юли и ще е доста топъл и с изключително малко валежи, каза в интервю за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител „Прогнози“ в НИМХ-Варна. Ще е горещо, като второто и третото десетдневие се очакват температури на въздуха до 39 градуса, особено около 20-23 август...
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 1 до 3 август в двора на Археологическия музей, съобщи за Радио Варна Вероника Вапирова, дъщеря на Анатолий Вапиров – основател на фестивала. Събитието започва в 20:30 часа. В рамките на тридневната програма любителите на музиката ще чуят 6 концерта. Както винаги, ще..