Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За паелята с любов

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Варненецът представя България на Световната купа по приготвяне на паеля във Валенсия

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват професионални и хоби готвачи от цял свят. Тази година за първи път България ще има свой представител на световния форум. Това е Николай Тодоров-Ник, когото варненската общественост познава добре като организатор на различни събития и фестивали.

Целта на първенството е да популяризира паелята и да избере най-добрия майстор на вкусното и обичано испанско ястие. Членовете на журито ще са от родината на паелята Испания и няма да участват в състезанието по обясними причини.

Николай Тодоров-Ник е един от 44-мата кандидати от цял свят, които се борят за място на големия финал. Той ще бъде в края на септември във Валенсия и там десетимата финалисти ще приготвят свои авторски рецепти на паеля. В момента тече вторият етап от надпреварата – гласуването. За подбора са изключително важни както националните гласове в подкрепа на всеки един от кандидатите, така и медийното отразяване и публичността на инициативата във всяка страна.

За Николай Тодоров-Ник можете да гласувате ТУК


Как започва всичко?

Любовта между Николай Тодоров-Ник и паелята „пламва“ преди повече от 25 години, когато посещава Испания за първи път.

„Имах възможност да опитам и да се насладя на паелята, но и не само да я консумирам, а и да я приготвям в едно испанско семейство. Това запали в мен тази искрица, която днес е нещо много повече“, споделя Ник.

През годините той се оборудва с необходимия инвентар за приготвяне на паеля. Купува си и традиционната тава с диаметър повече от 1 метър. В началото на новия век Ник отваря и ресторант във Варна, в който паелята е сред главните герои от менюто. След отварянето на ресторанта той продължава да приготвя паеля по различни събития, фестивали и кулинарни работилници.

Приготвянето на паеля не е шега работа, особено когато е за повече хора. Тавата, в която я приготвям, може да стигне за до 60 порции. Затова и паелята е фестивално ястие. Ястие, което събира и обединява хората“, поясни още Ник.

Тази неделя на Трета буна на крайбрежната алея във Варна той ще направи демонстрация по приготвяне на паеля.

„Ще приготвя за хората една от любимите паели – морската“, каза Ник и покани всички желаещи да опитат между 12.00 и 14.00 часа.

Еволюция на паелята

Паелята с морски дарове е една от най-популярните и традиционни, но ястието вече има и много разновидности.

„През годините паелята еволюира. Вече има паеля с пилешко месо, със свинско или заешко. Във Валенсия, например, много често се приготвя паеля със заешко месо и охлюви. Има и черна паеля, при която оризът се боядисва натурално с мастило от сепия. В различните части на Испания има много разновидности на това ястие“, коментира още Ник.


Трите елемента за перфектната паеля

Според него, за да се превърне една паеля в творение на кулинарното изкуство, са необходими три основополагащи елемента: свежите и пресни продукти, последователността на приготвяне на паелята (може да продължи повече от час) и главният герой при подправките - шафранът.

„Подправката е само една и това е шафранът. Именно той придава характерния вкус и жълтеникав цвят на паелята. Някъде слагат и червен пипер и други подправки, но те не са задължителни“, каза още Ник.

Той сподели, че освен испанската, харесва и азиатската кухня. Останал е силно впечатлен и от местната кухня във Филипините и дори в Занзибар.

Чуйте интервюто с Николай Тодоров-Ник в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30