Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация

Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте внимателно и предпазливо и винаги обезопасявайте периметъра на работа с обезопасителна лента преди стартиране на всяка една дробилка. При доставка всяка машина трябва да бъде съпътствана с инструкция за употреба на български и английски език. Ние като специалисти в тази област ви съветваме винаги преди първото стартиране на машината, внимателно и задълбочено да изчетете инструкцията за употреба и да се запознаете със стикерите за безопасност. Това е от изключително значение, както за правилното използване на машината, така и за вашето здраве, което винаги е на първо място. В тази статия подробно ще обърнем внимание, как правилно да се работи, ще разгледаме най-новите практики и предпазни мерки, които трябва да се спазват при опериране с дробилка за клони.

ЗАЩО БЕЗОПАСНОСТТА ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДРОБИЛКА ЗА КЛОНИ  Е НА ПЪРВО МЯСТО?

Задължително използване на лични предпазни средства и работно облекло.

При стартиране на работа на дробилка за клони, неправилни и прибързани действия от страна на оператора могат да доведат до много сериозни инциденти. Смята се, че правилната употреба на една дробилка за клони не включва само добра поддръжка и работоспособност на самата машина, но и всички лични предпазни средства, които оператора трябва да е снабден и да използва. Не забравяйте, че вашата безопасност и безопасността на околните е на първо място. Именно за това ви съветваме да спазвате указанията от инструкциите за експлоатация за безопасност при работа, навременно сервизиране и обслужване на всяка една дробилка за клони. Нека разясним по-подробно какво представляват:

защитното предпазно облекло – то включва облеклото, което трябва да използвате при работа с дробилката за клони, а именно: (специализирани работни дрехи, специализирани работни обувки с бомбе).

личните предпазни средства – те включват всички нужни средства, които предпазват оператора, а именно: (предпазни очила или шлем, каска, ръкавици, антифони)

1. Обезопасяване на работния периметър

Винаги преди стартиране на работа с дробилка за клони, е необходимо първо да обезопасите работния периметър и да се уверите, че работното пространство е чисто и освободено от преминаващи животни и хора. Обезопасете периметъра с червена предпазна лента на подходяща височина видима за всички. След това е необходимо да се уверите, че материала (клоните или др.) са почистени от камъни, тел, въжета или други предмети, които при раздробяването от една дробилка могат да предизвикат хвърчащи парчета с голяма скорост, които да наранят някого. След като направите всички тези проверки се уверите, че всичко е наред, е възможно да започнете работа с дадената дробилка за клони.

2. Не вкарвайте крайници в режещите части на дробилка за клони

Никога по никакъв повод и причина не използвате ръце или крака за избутване на материала на вътре в бункера на дробилка за клони. Използвайте подходящ инструмент или приспособление за това (най-често се прави с дървен чатал).

3. Бдителност и внимание по време на работа

Проследявайте внимателно процеса на раздробяване и се уверявайте, че материала се раздробява правилно. При установяване на каквито и да е необичайни и странни звуци, вибрации, необичаен шум на машината, моментално спрете всяка дробилка от стоп бутона и установете причината.

4. Поддръжка сервизни интервали и проверки на дробилка за клони

Навременната и редовна поддръжка е от изключително голямо значение за дълготрайната и безопасна работа на една дробилка за клони. Винаги следете нивото на маслото, пристягайте болтовете периодично, почиствайте, гресирайте и спазвайте всички други необходими интервали за поддръжка описани в инструкциите за употреба. Сервизирайте и поддържайте винаги в определените от производителя сервизни часови интервали и използвайте само и единствено оригинални консумативи и резервни части!

Заключение
Ние препоръчваме да следвате всички практики и предпазни мерки описани в инструкциите за употреба. По този начин освен, че вие осигурявате собствената си безопасност и на околните, вие гарантирате дълготрайната и ефективна работа на вашата дробилка за клони. Не забравяйте, че правилната експлоатация на машината е ключова за високата производителност и ефективност на работа на всяка една дробилка за клони.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Танцови маршрути" започват от днес във Варна

От днес до 27 октомври, неделя, Варна ще стане пресечна точка на „Танцови маршрути” – фестивалът за съвременен танц, който вече шеста година докосва публиката до теория, практика и изживявания, свързани със съвременния танц. Програмата по традиция е разнообразна и ще предостави възможност за участие както на любители и зрители, така и на..

публикувано на 25.10.24 в 11:01

Между 400 и 500 лева е средната цена за комплект нови зимни гуми тази година (ВИДЕО)

Вече се намираме в сезона, в който сме изправени пред дилемата „Палто за жената или гуми за колата“. И двете са важни, но смяната на летните гуми със зимни е задължително и е добре да я направим именно в този период на годината. Това каза за Радио Варна председателя на Съюза на българските автомобилисти във Варна Диан Драганов.  Някои..

публикувано на 25.10.24 в 08:30
Заслон „Спано поле”

Особености на планинския туризъм и настаняването в хижа

В последните години обществото на любителите на планината все повече се разраства и много наши сънародници предпочитат контакта с природата, отколкото този с натоварените, а и често скъпи хотелски комплекси.  Ако сте решили да наемете хижа за няколко дни в планината, е важно да отделите достатъчно време да се подготвите добре, като не..

публикувано на 25.10.24 в 07:39

Във Варна представиха американски дефибрилатор, говорещ на български

Дефибрилатор, произведен в САЩ със софтуер на български и гласово подпомагане също на български език, който може да се използва при необходимост на обществени места от неспециалисти, представиха на изложение в курорта "Св. Константин и Елена". Устройството дава инструкции какви стъпки да бъдат предприети при спешен случай и дава индикации дали..

публикувано на 24.10.24 в 17:30

Засаждат нови 50 дървета в центъра на Варна

Близо 50 нови дървета ще засади Община Варна в централната част на града до края на ноември. Това е една от стъпките, които администрацията предприема за поддръжката, развитието и обогатяването на зелената система в града. Изборът на видове растения е направен след консултации с ландшафтни архитекти и експерти, ангажирани с озеленяването, съобщават от..

публикувано на 24.10.24 в 13:10

НСОРБ с благодарност към БНР и кореспондента Мая Райнова

Националното сдружение на общините в Република България изразяват своята признателност за партньорството при отразяване на най-значимия форум за българските общини - Годишната среща на местните власти. Проблемите на общините са проблеми на обществото и високият професионализъм и обективност, с който екипите на Българското национално радио направиха..

публикувано на 24.10.24 в 09:55

Връщаме часовниците с час назад в неделя

В неделя - 27 октомври - ще преминем към зимното часово време. Точно в 4:00 часа сутринта ще върнем часовниците с един час назад и ще се върнем към астрономическото време. Това означава, че денонощието ни ще е с един час по-дълго и ще спим с един час повече. Идеята за смяна на времето първо хрумва на американския политик и..

публикувано на 24.10.24 в 07:23