Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолог: Нека децата грешат в сигурна среда

3
Снимка: Емилия Николова


Социалното и емоционално развитие на децата от детските градини бе един от акцентите в събитието, на което Варна е домакин - „Дни на иновациите в образованието“. Мотото е учене чрез преживяване за по-ангажирани деца, учители и родители

Децата от детска градина „Мир“ във Варна дадоха пример как се учат един от друг по време на  състезателна игра. Техният учител Бояна Колева обясни:

"Всеки екип има капитан и представя различна тема, по която сме играли през сезона - музейна изложба, театрално представление, музикален концерт и зад кулисите. Четирите екипа правят конструкции на тези теми."


Децата непрекъснато общуваха помежду си и сами маневрираха в ситуацията, изграждайки социалните си умения. Нямаха нужда от учители:

"Намесата им е за да са сигурни, че децата се движат по темата. Задават им въпроси, за да доизясняват идеите си със свои думи". Това каза за Радио Варна Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение. Тя е детско-юношески психолог и сертифициран обучител на учители:

"Ролята на възрастните не трябва да е контролираща в образователната игра на децата. Много е важно да оставим децата да грешат в сигурна среда, защото преди да решат да започнат да учат нещо, на първо място трябва да бъдат ангажирани, мотивирани и уверени в себе си, да приемат тези предизвикателства, за да могат да извървят по-бързо пътя на грешка-опит и да влязат в живота на възрастните с повече увереност."

Този модел дава резултати, каза Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна, организатор на днешната инициатива:

"От няколко години колективите на детските градини във Варна работят в тази посока и има много добри практики, които те надграждат - търсят възможности, включват родители, така че този модел наистина дава резултати. "

Дните на иновациите в образованието продължава в следобедните часове с внедряване на иновациите и изкуствения интелект в училищата.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ентусиасти почистват Варна в неделя, организират безплатни тренировки на Трета буна

В неделя, 20 октомври, всеки, който забелязва място около себе си, което го дразни заради отпадъците, може да се включи в инициативата, организирана от група ентусиасти, за които спортът и екологията винаги вървят ръка за ръка. Те призовават всеки от нас да излезе в неделя, да вземе една торбичка или чувал, да сложи ръкавиците и да събере малко боклук...

публикувано на 18.10.24 в 10:55

Експерт: Възможно е поскъпване на шофьорския курс

Приетите още миналия месец нови промени в шофьорските курсове и дигитализацията в обучението и изпитите за книжка ще намалят драстично сивия сектор в бранша. Това каза за Радио Варна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Промените обаче е възможно да доведат и до поскъпване на курса , каза още..

публикувано на 18.10.24 в 09:50

БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?"  С този въпрос Българското национално радио се объръща за поредна година към гражданите на България, а стотици от вас вече посочиха своите фаворити сред 10-те номинации. БНР организира за 11-та кампания „Будител на годината“. Избира го аудиторията с гласуване в сайта на медията. Възможността..

публикувано на 17.10.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Експерт: В туризма няма как да заменим с роботи личното отношение

Роботите и роботизираните системи не могат да изместят човешкото присъствие в туризма. Така  коментира темата за навлизане на изкуствения интелект Илин Димитров, съветникът на президента по въпросите на туризма и бивш министър на туризма. Туризмът е услуга, където човек помага на човека. В нашия сектор се прилага лично отношение, което няма как да..

публикувано на 17.10.24 в 11:04

Мъж и жена, останали без дом, отказаха да влязат в приют във Варна заради кучетата си

Мъж и жена, изпаднали в безизходица, живеят на улицата вече месеци, заедно със своите кучета. Намерили са подслон под балкон на жилищна сграда на бул. "Чаталджа" във Варна. Сигнал за хората в беда подаде в редакцията на Радио Варна Пламен Градев. Той е уведомил полицията, сигнал е изпратил и до Община Варна. Оттам посочиха, че са запознати със случая..

публикувано на 17.10.24 в 11:00

Изложба за незрящи с 3D макети на световни сгради гостува във Варна

Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ гостува на 17 октомври 2024 г. във Варна с изложба на 10 триизмерни макета на световноизвестни сгради. Това съобщи за Радио Варна председателят на читалището Йордан Младенов. Те ще бъдат представени от 15.30 часа в Културния дом на слепите на ул. „Петко Стайнов“ №3. Макетите са изработени..

публикувано на 17.10.24 в 07:30

Млад учител от МГ-Варна се нуждае спешно от средства за животоспасяваща операция

От животоспасяваща операция се нуждае компютърният инженер Калоян Илиев Димитров. 24-годишният млад мъж е роден в Провадия, но в момента учи и работи във Варна. Калоян е завършил специалността  "Компютърно инженерство" в Технически университет – Варна, в момента завършва и магистратурата си по „Системи с изкуствен интелект“. Той преподава информатика..

публикувано на 16.10.24 в 11:15