„Винаги експериментираме при приготвянето на козунаци. Тази година ще пробваме да направим с лешников тахан“, каза за Радио Варна шеф Спасов.
Той не използва пералнята при приготвянето на козунака, каквито легенди се носят из интернет пространството, но използва кухненската мивка.
„Измивате си мивката. Аз меся всичките си теста в мивката. Не се шегувам. Защото така не цапам нищо наоколо, а после само я измивам“, поясни Филип Спасов.
Той беше категоричен, че за да се получи един козунак, е важно брашното да е качествено.
„Вземете си брашно, което да е за баница или да е с високо съдържание на глутен“, посъветва шеф Спасов. Най-важното по думите на шеф готвача обаче е втасването на тестото, повече и от „биенето“.
Едно от любимите неща на Филип Спасов е да превърне стария и изсъхнал козунак във вкусни филийки „джиджи папа“. Тази година в неговата пекарна ще се приготвя подобен десерт.
„Вземате хубаво дебело парче изсъхнал козунак. Правите си смес от яйца, мляко, плодова ракия или ром, кафява захар и ванилия. Овалвате козунака в сместа, оставяте го да „дръпне“ и след това го изпичате или изпържвате в масло. Така стават пържени филийки от козунак, отгоре може да се добави солен карамел и топка сладолед“, каза шеф Спасов.
Той даде идея и за друг трик за затоплянето на козунак от предния ден. За целта слагаме козунака на решетката във фурната, която трябва да е загрята на около 210 градуса, отдолу в тавичка сипваме 100 мл. вода и го оставяме там за около 10 минути. Според Филип Спасов козунакът излиза оттам все едно е прясно изпечен. В неговата пекарна ще раздават и брошури с подобни съвети.
Покрай празниците той и екипът му са затрупани от работа и поръчки. Въпреки това и тази година няма да изнерверят на традицията да раздадат козунаци благотворително на нуждаещи се и на болни хора.
Получавали са запитвания и за дубайски козунак. Ще имат и тази година различни разновидности и нови вкусове, а това което той отчита е, че занаятчийските козунаци стават все по-интересни и нестандартни.
„Нивото на занаятчийски продукт тази година е много високо“, коментира шеф Спасов. Той посъветва хората да гледат винаги цена-качество, когато си купуват козунак.
Чуйте повече в звуковия файл
Книгата „Три погледа върху Съединението от 1885 година“ беше представена във Варна през тази седмица. Автори са историците Милко Палангурски, Веселин Янчев и Петър Стоянович. Разговаряхме с двама от тях – професорите Палангурски и Янчев, но не само за самата книга или за това какво е казано и какво не за Съединението. Постепенно предмет на..
Инцидентът във Варна, при който насъскани от стопанина си питбули, убиха домашен любимец и раниха човек , са резултат от езика на омразата който се насажда от политическите ни елити. Това каза в ефира на предаването ПФ д-р Ивайло Митковски, председател на варненската организация на ДСБ. По думите му, така наречения елит на нацията, със своите..
Между 12 и 15 лева за килограм се търгува на дребно медът в Балчик. Изкупната му цена на едро в момента е около 5 лева при искани от пчеларите поне 5.70 лева на килограм, коментира председателят на пчеларското дружество „Пчела – Балчик 2019“ Стойко Василев. При миналогодишна изкупна цена около 4.20 лева и на дребно около 10-12 лева за килограм,..
Интервю с Hans Magnus "Snah" Ryan (MOTORPSYCHO) Интервюто с Hans Magnus "Snah" Ryan от MOTORPSYCHO го бях забравил. Буквално. Подсети ме публикация във Facebook за предстоящия концерт на групата в България. Името на бандата ми прозвуча адски познато. Разрових се в архива и открих, че през 2021 година съм разговарял с Hans Magnus "Snah" Ryan..
Интервю с Matt Barlow (ASHES OF ARES, екс-ICED EARTH) Няма да обяснявам кой е Matt Barlow, най-меланхоличният глас в метъла. Няма да обяснявам кои са ICED EARTH. Няма да обяснявам какво представлява албумът „The Darka Saga“. Само ще отбележа, че по покана на „BGTSC“ на 10 октомври в софийския клуб „Mixtape 5“Matt Barlow и сегашната му група..
Поддръжката на един язовир се извършва целогодишно и не трябва да се пестят средства, коментира за Радио Варна Валентин Георгиев, който стопанисва яз. „Николаевка“ в община Суворово. На първо място е почистването на всички хидромелиоративни съоръжения, но много от концесионерите на язовири не го правят, тъй като е скъпо и трудоемко, посочи..
"Когато в общите устройствени планове реката не е дадена като река, Общината започва да разпродава имотите си. Виждаме, че в Елените 99% е частна собственост, включително и пътищата". Това коментира за Радио Варна и предаването Пост Фактум Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" . В Царево, по думите на Белев, ситуацията е подобна - там имаме..