Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза в служебната защита

С близо два милиона лева задължения е започнала 2012 година за Бюрото за правна помощ, което отговоря за търсенето на служебни адвокати за хората, които нямат възможност да си осигурят защита пред съда. Справката за финансите на Бюрото показва, че във всяка от последните две години институцията започва да работи с големи дефицити.

"В момента Националното бюро за правна помощ разплаща възнагражденията на адвокати, осъществили правна помощ на граждани, постъпили през ноември 2011 година. Вече имаме около 4 месеца закъснение на плащанията. Те обаче не са спирани, суми се изплащат поетапно", каза за РАДИО ВИДИН Соня Иванова, секретар на Видинската адвокатска колегия.

Всяка година парите за правна помощ не стигат за около 1000 адвокатски отчета месечно. По прогноза се предвижда за периода 2013-2015 година бюджетът на Бюрото да е 10 млн. лв.

"Това обаче също няма да е достатъчно, за да се изплатят навреме парите за правна помощ", обясни адвокат Иванова. Националното бюро за правна помощ е второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

"Първостепенна инстанция е Министерството на правосъдието, което отпусна допълнително 2 млн. лв. Но и тази сума от общо 9 млн. не е достатъчна, и вървим със забавени плащания месеци наред", каза още Соня Иванова. В Адвокатска колегия Видин членуват 70 адвокати, като всеки от тях може да бъде насочен да осигурява правна помощ на нуждаещи се.

От услугите на служебните защитници се ползват все повече хора, които нямат възможност да си наемат адвокат. Това е причината през 2010 година да се достигне до безпрецедентна криза между адвокатите и държавата, когато заради неизплатени суми за услугите на служебните защитници видинските адвокати спряха да оказват правна помощ.

"През 2010 година нещата бяха по-различни, защото тогава бяха спрени плащанията за повече от 10 месеца. Проблемът е, че забавянията продължават. Отчети, които сега адвокатите подават в Националното бюро за правна помощ, ще бъдат изплатени след 4-5 месеца. Но ако спре изплащането на тези защити изобщо, или забавянето се увеличи, сме готови да свикаме общо събрание с колеги от страната и да се вземе единно решение по проблема", уточни Иванова. Тя допълни, че целта е да се спазва Законът за правна помощ, който гарантира равен достъп на лица до правосъдие, част от което е и работа като адвокатите, вписани в Националното бюро за правна помощ. Затова е немислимо историята от 2010 година да се повтори и нуждаещите се да останат през правна закрила.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45