Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архмандрит Поликарп: "Зографският манастир на Света гора е eдна от гордостите на България"

"Строителство, печатна дейност, градинарство, чистене и готвене са сред основните занимания освен молитвите и служенето на монасите от българския Зографски манастир в Света гора -Атон", разказа в "Другата истина" Архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин:

© Снимка: photo-forum

 
 
"Монасите стават сутрин много рано, тъй като богослужението започва в 3 часа и продължава до 8 часа. След кратка почивка започва манастирският обяд. Понеже в Света гора се движат по съвсем различно време- византийското, когато у нас е 3 часа през нощта, при тях е 7 часа.
 
 
 
 
 
 

© Снимка: google.bg

 
 
Хубаво е, че тази традиция се е запазила, тъй като така можем да се докоснем и до едни други времена, когато светите обители са били строени. Това е времето на Византийската империя, когато са процъфтявали монашеството и православното християнство.
 
 
 
 
 
 

© Снимка: google.bg

 
След обяда, който е между 8:30 и 9 часа, монасите започват да се трудят, като всеки има своето послушание. Един готви, друг меси хляб, трети има послушание да се занимава с градините на манастира, които са доста големи. Други монаси се занимаван със строителство, печатно дело и преводи на православна литература, защото от това зависи бъдещето на манастира", допълни Архимандрит Поликарп.
 
 
 

© Снимка: google.bg

 
Манастирът „Светѝ Гео̀рги Зогра̀ф“, наричан още Зогра̀фски манастѝр (на гръцки Μονή Ζωγράφου), се намира в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция. Там сега живеят около 37 монаси. Манастирът е един от най-големите манастири в Света гора и единственият днес български манастир там, като стои на 9-то място в йерархията на светогорските манастири
 
 
 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
В Света Гора има 20 манастира, от които един български, един руски, един сръбски и 17 гръцки. На полуострова има и много румънци, грузинци, поляци, немци, французи и други духовници от страни с православни общности. Всички светогорски манастири са духовно подчинени на Вселенската патриаршия.
 
 
 
 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
Освен манастирите има множество скитове (по-малки манастири), келии (отделни къщички и колиби с по 1-2 монаси), както и монаси отшелници, които живеят в пещери или в каменистата пустиня под върха и с години не говрят и не виждат други хора. Техните брятя им оставят храна в планината, която те идват да вземат, след като онези си отидат.
 
 
 

© Снимка: google.bg

 
 
 
 
Летоброенето в Св. гора е от Сътворението на света – сега е 7517 г. Календара е по стар стил – с 13 дни назад от нашия. Времето е с един час назад от гръцкото – каквото е в църквата Св. София в Константинопол. Тук се служи по византийските правила от 10-ти век – осмогласно антифонно пеене. Никъде другаде не може да се чуе и види такава служба.
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
Яде се два пъти на ден – сутрин към 10 и вечер към 19 . Храната е само постна, на празник понякога се допуска риба и млечни продукти.
 
 
 
 
 
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
На големите църковни празници има бдение – служба, която започва в 21ч. вечерта и продължава цяла нощ. По време на бдението храма е осветен само от няколко свещи и кандила, създаващи мистична атмосфера.
 
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
 
 
Ток и топла вода няма. В някои манастири през деня се произвежда електричество с генератор.
 
 
 
 
  

© Снимка: РАДИО ВИДИН

 
 
 
 
 
 
 
Някога във всеки манастир е имало стотици, дори хиляди монаси (в Зограф, Ватопед, Великата лавра и другите големи манастири). На полуострова са живяли над 50 хиляди монаси. През 80-те години на 20 век намаляват до около 600. Днес монасите са малко повече от 3000.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00