Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители даряват средства и труд за ремонт на санитарни помещения в училище

Родители на деца от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І" във Видин събират пари за ремонти. Решението е на Училищното настоятелство и е продиктувано от необходимостта за спешен ремонт на санитарните помещения в училището и подобряване на условията, в които са принудени да се обучават учениците.
 
Кога и как в училище се събират пари- това е и основната тема с продължение в "Посоките на делника". Защото не са малко и случаите, в които педагозите "бръснат" родителите у нас, въпреки че училищата са на държавна и общинска издръжка.
"Искат ни пари, не смятам, че това е нормално, къде тук е Общината? Събират се по 10 лева, за ремонт на тоалетните, отделно и за класните стаи- всеки ученик- за своята класна стая. Родителите не са очаровани, защото точно сега е периодът, в който покрай децата се харчат много пари...Ние, родителите, ще се включим и
с труд, за да могат децата ни да учат в по-добри условия"-
сподели за РАДИО ВИДИН майка на деветокласничка.

"Новата сграда е по-обширна, но условията са по-лоши. Родителите ни помагат и да се надяваме, че следващата учебна година ще е по-добре"- каза и ученичка, за която по-важното е, че училището е по-голямо и всички ще учат в една смяна.
 
 
 
 
 
"Училищното настоятелство набира средства единствено чрез дарителство. Инициативата е на родителите- имаше много обаждания от родители, които предлагаха да се помогне- с пари или труд. Ние, като настоятелство, направихме предложение по време на родителските срещи. Събирането на средства не е самоцел, Училищното настоятелство има и предмет на дейност "да подпомага изграждането и поддържането на материаално-техническата база". Сега битовите условия в училището са ужасни, затова и отправихме дарителски апел към родителите, което не ги задължава. Всеки родител може да дари труд или средства, само по собствено желание. В момента знаем, че Общината е затруднена, затова и училището прави това, което може- козметичен ремонт на класните стаи. Това е единственият начин да предложим на НАШИТЕ деца нормални условия"- каза Лили Цанова, председател на Училищното настоятелство. Тя посочи, че предстои среща между представители на Училищното настоятелство и общинското ръководство, на която ще бъде поискана финансова помощ.
 
РАДИО ВИДИН припомня: От учебната 2012/2013 година математическата гимназия и Основно училище "Св. Климент Охридски" си размениха сградите. Решението бе прието на заседание на Общинския съвет, по-малко от два месеца преди началото на новата учебна година. Природоматематическата гимназия, в която се обучават 610 ученици, ползва 11 класни стаи, два кабинета и един физкултурен салон, а училище "Св. Климент Охридски", което е само със 118 ученици за последната година, разполага с двойно по-голяма база. С размяната Общината ще спести 30 000 лева само от намаления разход за гориво на основното училище, сочи справка на общинската администрация.
Но не в икономията е въпроса сега...
 
 
 

По публикацията работи: ЕКИП на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45