Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дулев, кмет на Белене: "Убеден съм, че хората в Белене и съседните общини ще гласуват на референдума заради работните места около едно бъдещо строителство"

© Снимка: bgonair.bg

"Жилищата, изградени в Белене за българските и руските специалисти, за служителите и работниците са в готовност да ги приемат", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметът на Белене Петър Дулев. Според него целта, която е заложена в стратегията за развитие на енергетиката в България - да се пуснат в експлоатация нови 2000 мегавата мощности до 2020 година, трябва да се следва неотклонно, като приоритет трябва да се даде на АЕЦ "Белене" пред изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Въпросът- да има ли атомна енергетика е правилно зададен, за да има евтин ток за пенсионерите. След като решиха да има референдум започнаха да разсъждават да има ли или не, кой трябва да си каже тежката дума. Специалисти- инженери трябва да решат този въпрос, а не да ни питат на референдум. Как ще оценим дали да има референдум като нямаме достатъчно информация". Това са част от мненията на видинчани, събрани в анкета по въпроса трябва ли да има референдум за ядрената енергетика и правилно ли е зададен въпросът за него.

"Хората не са запознати с темата очевидно. Инициативният комитет, чийто въпрос е приет, би трябвало да прави разяснителна кампания", коментира отоговорите от анкетата видинският депутат от Коалиция за България Михаил Миков.

"Аргументиран отговор на тези въпроси не може да се даде по принцип, защото в договорите, които са подписани, стои гриф "Строго секретно" и те не могат да бъдат разкрити от никого, без съгласието на двете страни- България и Русия. Данъкоплатците ще платят за референдума и няма как да се разминем с това плащане", обясни депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев.

"На референдума едва ли ще излязат и наполовината от хората, които гласуваха на изборите, но парите така или иначе ще бъдат похарчени" коментира Тошев мнението на анализаторите, че референдумът за ядрената енергетика ще се провали. По закон, за да бъде признато допитването за валидно, на него трябва да гласуват поне толкова хора, колкото на последния парламентарен вот. Според почти всички политически наблюдатели е много малко вероятно това да се случи, защото тогава гласа си дадоха над 60% от гражданите, което прави около 4,3 милиона души.

"Ако беше лесен отговорът, той щеше да бъде даден бързо и то от експерти. И българските и международните институции, които само с това се занимават, и те нямат ясен отговор. Токът от Козлодуй е евтин, защото централата се е изплатила още преди 20 години. А токът от новата централа ще бъде неколкократно по-скъп от козлодуйския, защото той трябва да включи цената за построяването й, нови данъци и т.н. " допълни Тошев.

"Това е спекулация. Токът в цял свят от ядрените централи е по-евтин от всички други видове енергия. Когато има такова голямо количество възобновяеми източници, които увеличават цената на тока, трябва да има източници на евтина енергия. Не случайно се крие от правителството докладът от HSBC, защото там ясно се вижда, че дори при най-песимистичния критерий, ядрената централа е печеливша. В най-лошия вариант парите от кредитите ще се възстановяват за по-дълъг период", контрира Миков.

Днес комисията "Белене" ще разгледа финансовите доклади за проекта. Още на първото заседание директорът на агенцията - Теменужка Петкова, обяви, че най-голямото нарушение е по Закона за обществените поръчки. Експертите са констатирали, че по време на Тройната коалиция е подписано споразумение НЕК и "Атомстройекспорт" да продължат преговорите без да има договор за изграждането на АЕЦ "Белене". Преди седмица бившите директори на Националната електрическа компания отхвърлиха обвиненията и заявиха, че споразумението има сила на договор. Днес се очаква да бъдат изслушани и други бивши длъжностни лица.
По публикацията работи: Екип на "ПОСОКИТЕ НА ДЕЛНИКА"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35