Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Аспарухов, кмет на Мездра: "Общините събират данъците си наполовина"

"Приоритетите на общинските бюджети през следващата 2013-та година" е днешната тема в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. На дневен ред пред видинската Община Белоградчик стои решаването на много важни социални въпроси, като повече средства в бюджета за 2013 година ще бъдат предвидени за дейността на социалната трапезария. За другите приоритети в бюджета на общината разказа кметът Борис Николов:

"Важен приоритет е разширяването на възможностите, които ни дават европейските и националните програми за разкриването на работни места, за квалификация и преквалификация. Но общините, които са най-зле във финансово отношение, са всъщност най-големите работодатели в общината. Същевременно те трябва да кредитират тези програми, което според мен не е правилно".

Един от приоритетите в бюджетa на страната за следващата година е развитието на образованието, съобщи един от видинските депутати. Добрата новина за област Видин е увеличението средно с 4% на средствата за делегирани дейности на общините, финансирани чрез бюджета. Конкретното увеличение в цифри е: за Белоградчик- с 225 000 лева, за Брегово- с 243 хил. лв., Видин- с 258 хил. лв., Димово- с 179,9 хил. лв., Кула- с 40,5 хил. лв. За останалите общини също е предвидено увеличение. За Ново село то ще бъде в размер на 118 хил. лв.

"Това, което реално може да се види като промяна е това, което ще се постигне със средствата от европейските програми. Но това не е постижение чисто от бюджета. Всеки един бюджет си има философия. Въпросът е, че вече дълги години ние нямаме бюджет на растежа. С бюджета само е трудно сега да се прави политика в една или друга посока - дали в сферата на подобряване на живота, дали на икономиката, на заетостта". Това каза кметът на врачанската община Мездра, Иван Аспарухов. Събираемостта на данъците там е около 60 процента.

"Около 58 процента е събираемостта и на другите места. Но на този проблем не се дава гласност. Всеобщото утвърдено мнение, че данъците не се плащат от социално слабите и безработните хора, по наши анализи се оказва, че е грешно. Кметът може да бъде подведен под отговорност, че неправомерно е използвал средствата от "Такса смет", а в същото време гражданите искат услуга, която не се плаща от 40 процента от хората. Така, или трябва да съсипем качеството на услугата или да лишим нередовните платци от нея", добави още кметът на Мездра.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45