Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижата за здравето на човека, като неуважаван труд в България

За намаляващия брой на специалистите по здравни грижи, които масово напускат както професията, така и страната ни е Нашата тема днес. Близо 1000 медицински сестри годишно се отказват от работата си, каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Най- често специалистите отиват във Великобритания, Италия, Испания и Малта.

"Липсва политика за задържане на професионалистите по здравни грижи. Този проблем, който е от 20 години, не може с един замах да се реши. Но, ако не се предприеме нещо за задържането на кадрите в България, ще стане драматично положението. Трябва да бъдат дадени нормални заплати, да има възможност за нормално обучение и реализация", каза още Василева. Заплатите в България на медицинските сестри, според Колективния трудов договор, трябва да започват от 480 лева. Реално възнагражденията са от 320 до 480 лева, като първоначална заплата, допълни председателят на асоциацията. Повечето медицински сестри казват, че могат да станат продавачки в супермаркет или секретарки с по- висока заплата. Но тогава кой ще върши тяхната работа?

"В момента, в който прекрачиш прага на медицинското заведение, вече забравяш за собствените си проблеми и желания", твърди Камелия Димитрова, медицинска сестра от Видин. Работният й ден започва рано сутрин, в 7:30 часа, и когато е редовна смяна работи 12 часа- до 19:30 ч. Камелия винаги е искала да помага на хората и предполага, че това я е накарало да избере професията на медициснката сестра. А мечтата й е била да работи като психолог или детски лекар, която обаче не се сбъдва. Това, което я разочарова в работата й е отношението към труда на специалистите по здравни грижи, както от страна на обществото, така и от страна на лекарите, с които работят.

"Има много манипулации, които трябва да извърши медицинската сестра, заради което лекарят няма как да работи без нас. По отношение на заплащането също има много недоволни колежки. Специално за Видин е много ниско и някои от сестрите са принудени да работят на още едно място", разказва специалиста. Жената е обмисляла да напусне професията. Това, което спира по- възрастните й колежки да го направят е, че с напредването на възрастта смяната на работата става по- трудно. И въпреки всичко, засега Камелия няма да сменя професията, а обмисля да се хване на още една работа. На колегите си пожелава:

"Въпреки трудния живот, да са с гордо вдигната глава, да са добри към пациентите си, които понякога имат нужда само от една усмивка."

Според някои от запитаните видинчани, ниското заплащане на труда е причина за лошото отношение, което срещат понякога пациентите от страна на медицинските сестри. Други са доволни от работата им, като смятат, че специалистите по здравни грижи заслужават по- високо заплащане за нелекия си труд.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43