Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойде време да запретнем ръкави!

Ако още не сте започнали, запретвайте ръкави и се хващайте да чистите! Във Видин голямото почистване ще продължи до края на април. За озеленителната фирма в града обаче то е започнало преди месец, месец и половина, разказва Даниела Димитрова, управител на "Еко Титан":

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Работим по почистването на зелените площи в град Видин от близо месец. Всеки, който си поддържа градината, знае, че чистенето започва със затоплянето на времето. Започнали сме и една друга дейност, която вероятно ще продължи до 1-и ноември- това е косенето на тревните площи. В момента се работи най-усилено в крайдунавския парк, около крепостта "Баба Вида". Започнали сме окопаването на розите, като ще продължим с окопаването на храсти и дървета, за да помогнем за развитието на растенията."


Даниела Димитрова призова видинчани да почистят зелените площи около блоковете си в дните за пролетното чистене на града, за да може събраният от тях боклук да бъде извозен от фирмата по чистота, която обикаля кварталите по график.

© Снимка: Елиза Борисова

И в Брегово започна пролетното почистване и хигиенизиране на населените места, предаде сътрудникът ни Елиза Борисова. На 26 април , кметовете на населените места и комисии със служители от общинската администрация ще посетят всяко населено място, за да видят постигнатите резултати в почистването. Ще се инспектират сградите на кметствата, чистотата в централните части на всяко населено място и главните улици, състоянието на паметниците, зелените площи, пътната мрежа, чешми, водоизточници,канализационни шахти. Кметовете на населените места и комисиите обстойно ще огледат всички заведения на бюджетна издръжка: Домашен социален патронаж, Детска ясла, целодневните детски градини, училищата и читалищата във всички населени места. Ще бъдат проверени социалните заведения: Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в с. Куделин; Двата центъра за настаняване от семеен в с. Балей; Защитено жилище с. Куделин; Защитено жилище "Надежда" в Брегово. При тези проверки вниманието на комисиите ще бъде насочено към чистотата, външния вид на сградите, санитарните възли, алеите и зелените площи.
 
Във всяко населено място на общината и тази година ще се прегледа хигиената в гробищните паркове (вход, паметници, почистени алеи, водоснабдяване на парковете), чистотата на общинските мери, състоянието на кофите и контейнерите за смет, на входните табели на всяко населено място и тези на кметствата както и указателните табели за Сърбия в Брегово. Традиционно в пролетното почистване в общината се включва и поовечето жители. Брегово ще участва и в инициативата "Да изчистим България за един ден", която се провежда на 20 април.

© Снимка: Петя Генова

Пролетно чистят и в Берковица, предаде сътрудникът ни Петя Генова. Колите на общинското дружество "Комунални дейности" ще обходят по график всички квартали в града. Предвижда се дейностите по събирането на растителни, строителни, битови отпадъци по улици, тротоари и тревни площи да приключи до 29 май. Общината разчита гражданите да се отнесат отговорно и навреме да приключат с изхвърлянето на сметта, за да може да бъде извозена. Друг е въпросът доколко местната управа е оповестила планираните дейности. Това, което се предвижда е да бъдат почистени и нерегламентираните сметища, които са определени от еколога на Общината. Все още не е започнало освежаването на пътната маркировка, като тази дейност е на етап подготвителен според служители в местната администрация. Продължава и засаждането на дръвчета в Берковица. Улици, алеи и паркове се залесяват с дървесна ружа, кедър, конски кестен, липи, люляк и други. Дръвчетата са предоставени от разсадника на Държавно горско стопанство- Берковица. Пролетното залесяване се извършва от служители на "Комунални дейности". Берковица по традиция ще се включи и в националната кампания "Да изчистим България за един ден". Много млади хора обаче не дочакаха тази дата, за да запретнат ръкави - просто защото чистотата на родния град е вътрешно убеждение и потребност. Така попаднах на група ученици от Гимназия "Д-р Иван Панов", които бяха грабнали метли и лопати в задния двор на школото.

"Нека да не сме само ние, тези, които сме се събрали да изчистим. Догодина може и да не дойда, защото за това време, в което сме в гимназията- от 8 клас, всеки път сме си все едни и същи хората, които идваме да почистим", разказа един от младежите.
 

© Снимка: Петя Генова

А друга група ученици вече направиха две акции за почистване на лесопарк "Калето". Доброволната гражданска инициатива е дело на Радослав Григиров, Димитър Манов и техни приятели. При втората акция те поставиха и 3 коша за боклук, разположени на стратегически места - по пътя към бившия ресторант "Ловен дом", на паркинга на ресторанта и на беседката под хълма "Калето".

Време е повече хора не само в Берковица, а и в цяла България да осъзнаят, че домът не свършва и не започва от входната врата и че чистотата наистина е мерило за нашата култура, както се казваше в едно друго време, допълва още сътрудникът ни Петя Генова.

За втора поредна година и Община Враца ще се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден". Денят, в който ще се почистват обществени територии, паркове, градини и сервитути на пътни артерии, и други замърсени територии е 20 април, съобщи Даниела Хитова, главен експерт "Връзки с обществеността" в Общината. Почистването започва на всички места в 9 часа и ще продължи до 14 часа. Предложените от Общината места за почистване са 12, но всички граждани, домсъвети и инициативни комитети могат да предложат и да почистят свои територии. Не е необходимо местата да бъдат обявени предварително. На 24 места във Враца ще се раздават помощни материали- чували и ръкавици. Местата са в целия град - ж.к. "Дъбника", кв. "Сениче", ж.к. "Младост", ж.к. "Медковец", до фирма "Вратица" АД, кв. "Металург", кв. 72, ж.к. "Река Лева", ж.к. "Подбалканска", в централна градска част, площад "Св. Софроний Врачански", при паметника на св. Софроний Врачански, на "Червения площад", ж.к. "Самуил", кв. 103.
 

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      "Да изчистим България за един ден" 2012 г.
Всички инициативни групи, които искат да почистват райони извън Враца и селата от общината, могат предварително да получат чували и ръкавици от отдел "Публична инфраструктура и околна среда" в Община Враца. Събраните отпадъци се слагат в контейнерите, а едрогабаритните- до тях. Разделно събрани отпадъци от опаковки се поставят в цветните контейнери или в завързани чували до тях. На този ден да не се кастрят и режат дървета, без за това да има разрешително за тази дейност. Да не се изхвърлят опасни отпадъци и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. За него ще се обяви отделна дата за събирането и извозването му. В деня на почистването, след като отпадъците бъдат събрани, гражданите могат да сигнализират за извозването на боклука на тел. 092/62-45-81. Всеки, които иска сам да изхвърли събраните отпадъци може да го направи в Регионалното депо за неопасни отпадъци и в Депото за строителни отпадъци в кв. "Бистрец" на датите 20, 21 и 22 април.

Ще се включат ли в пролетното почистване и биха ли чистили, например, с кандидатите за народни представители- това попитахме видинчани:

"С удовослтвие ще се включа в пролетното почистване. Одобрявам идеята кандидатите за депутати да поведат хората в отделните квартали. Така ще дадат личен пример на видинчани, които могат да се възползват от този момент и да споделят проблемите си с политиците. ... Ще взема участие в почистването на село. ... Няма да се включа в почистването, защото плащам данък 105 лева и улицата ми е в дупки. Идеята за кандидат-депутатите не е добра. Гражданите са споделяли проблемите си с тях, но до тук. ... Аз си чистя целогодишно, не е нужно да има повод. ... Ако политиците ще почистват само за един ден- това за мен е позьорство. Ако ще дават пример- трябва да е постоянно. От години си почистваме кооперацията, преди още да са обявили началото на пролетното чистене. ... Не е лоша идеята за кандидат-депутатите, защото трябва да се дава пример и да има инициатива."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Любен Добрев

Любен Добрев: Без изненади на изборите, въпросът беше колко формации ще влязат в парламента

Няма кой знае какви изненади на тези избори. Въпросът беше колко формации ще влязат и от друга страна - избирателната активност. Повишената избирателна активност не е точно така, защото предишните избори бяха през лятото, е сега хората са си вкъщи. Това коментира в сутрешния блок политическият анализатор Любен Добрев: "Последната кампания беше..

публикувано на 28.10.24 в 14:19
Мартин Дончев, зам.-кмет на Община Видин

Мартин Дончев: Средства има, очакваме съдействие от видинчани за оформяне на приоритетите за града

"Иска ми се малко по-рано да започнем планирането на следващия бюджет, където да включим и препоръки и идеи на жителите на Видин за развитието на града." Това каза в студиото на Радио ВИДИН заместник-кметът по "Финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие" Мартин Дончев, след като изслуша анкета с жители на града.  "Ние от около 8..

публикувано на 25.10.24 в 16:13
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Северозападът е най-податлив на манипулации

В навечерието сме на 27 октомври, когато ще дадем гласа си за пореден път.  Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи?  Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?  Какви са изводите от нея и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт  Стоил Цицелков..

публикувано на 24.10.24 в 10:00

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45