Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости у нас и в Румъния

Рубриката на РАДИО ВИДИН "Добро утро, кмете" гостува днес в монтанското село Говежда, където предстои ежегодният събор "Свидня" и в румънското Пояна Маре, което се намира съвсем близо до Видин.

Планинското село Говежда е разположено в красивата долина на горното течение на река Огоста. Някога местните са гледали едър рогат добитък- оттук и името. Някогашният поминък вече е минало, а жителите на Говежда отглеждат малини и картофи. Гордеят се с хубавата си природа и правят проекти за развитие на селския туризъм. И се готвят за традиционния си събор, който се провежда на 27 април. И тази година фолклорният празник ще бъде под мотото "Да възродим традицията, да съхраним родното". Съборът "Свидня" е в красивата местност "Попов мост", на разклона за селата Копиловци и Говежда, каза в "Посоките на делника" кметът на Говежда Илия Илиев:

© Снимка: http://chitalishtebelimel.alle.bg

     
"Всяка година се прави този събор. На него идват много самодейци, почти от цялата страна. Редица подобрения са направени в местността. Засега има заявени 750 участници за събора."


Съборът е открит за първи път през 1935 година. След известно време на прекъсване, от 1990 година фолклорният празник е възстановен и продължава да се провежда всяка година.

"Всеки, който е дошъл на "Свидня" е останал очарован от природата", казва в заключение кметът на Говежда.

И от това китно българско село отиваме към съседна Румъния, област Долж. Там Иван Жуветов се срещна с Марин Винтила, кмет на село Пояна Маре, което е на 15 км от Видин.

© Снимка: Иван Жуветов

      Пазарът на с. Пояна Маре.
"Пояна Маре е едно голямо село, съседно на Видински регион. Зоната около него е пълна с история. Българите са били до нас и са ни помагали, когато турските войски преминавали Дунав, за да грабят и безчинстват",
разказва за добросъседските отношения през годините кметът на румънското село.
Пояна Маре в момента е с около 12 000 жители, разказва още Марин Винтила. В селото хората се препитават предимно от зеленчукопроизводство и земеделие. Преди, около 30 на 100 от износа на румънски зеленчуци е бил от Пояна Маре. Тогава населеното място е произвеждало и за консервения завод в Калафат, който отдавна го няма. Сега на негово място има голямо хале, в което се събират зеленчуци за търговската верига "Метро" в Румъния.

Пазарът на селото сега е сред най-големите и зрелищни в страната, допълва кметът:

© Снимка: Иван Жуветов

"Тук се предлагат животни и птици, зеленчуци, плодове, зърнени храни, дървен марериал, разсад, фиданки, бурета, облекло и какво ли още не. Пазарът е всеки петъчен ден, а посетителите са над 5000 човека. В този ден тук се правят и продават над 10 000 кебапчета."


Управникът на румънското село се похвали и с подписания само преди дни договор за строителството на водопровод, канализация и пречиствателна станция в Пояна Маре, на обща стойност 18 милиона евро.
По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42