Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмоуловител и процеп в ограда дават идеите за радиото и телевизията

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. 7 май 1895 година се счита за рожденна дата на радиото. Тогава руският учен Александър Попов демонстрира за първи път изобретения от него уред за приемане на информация по електрически път на големи разстояния без проводник. През 1899 г. включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. По-късно прави и първата радиовръзка с практическо значение.

В България този ден се отбелязва от 1945 г. като Ден на радиото, а от 1968 г.- като Ден на радиото и телевизията. Инженер Иван Трифонов- ръководител смяна към Радиорелейна телевизионна станция в Белоградчик разказа пред сътрудника ни Иванка Петрова повече за изобретението на руския учен:

© Снимка: bnr.bg

"На 7 май 1895 година проф. Попов демонстрира на заседание на руското физико-химическо дружество един нов прибор, който той е измислил и е нарекъл гръмоуловител. В залата са събрани 100-150 души, които чакали да видят неговото изобретение. От тях 7-8 професори успяват да разберат това, което е направил. А това е бил един много хитроумен уред, който регистрира гръмотевици на разстояние до 20 версти. Верста е единица за дължина в Русия по онова време (около 1000 метра- бел. ред.). Уредът регистрира гръмотевиците с чукче, едни стърготинки се разместват и звънче звъни. Според мен повечето от присъстващите са приели, че практическото приложение на изобретението ще бъде за известяване на идващи бури- да се приберат децата, прането..."


Идеята на руския учен била обаче малко по-различни от масовото възприятие.

"Това е гръмоуловител", казал Попов пред събралите се и продължил: "Аз успявам да регистрирам гръмотевици на определено разстояние. Но ако има нов уред, който изкуствено да предизвика тези гръмотевици и сигнали оттам, тогава това което съм направил може да се използва за съобщения." Това всъщност е гениалността на откритието, която едва ли и Попов тогава е осъзнавал", допълва инж. Трифонов.

© Снимка: Уикипедия

Идеята за телевизията се ражда дори по-рано от тази за радиото. Тя е на Паул Нипков от 80-те години на 19 век.

"Представете си една ограда от дъски. Между тях има цепнатина. Ако погледнеш през нея ще видиш само част от двора. Но ако се затичаш и навсякъде има такива процепи, ще видиш целия двор. Това е идеята за механична телевизия. Идеята е много простичка и гениална, но не е могла да се развие тогава, защото е изисквала сложни синхронизации. За да се развие радиото и телевизията, дължим много на откривателя на триелектронната лампа Ли де Форест."

Дългогодишният служител в Радиорелейната станция в Белоградчик разказа и за съвременния процес на цифровизация на телевизионните програми.

"От 1 март тази година започнахме да излъчваме цифрова телевизия. Това се наложи, защото ефирът, в който се излъчват телевизионните програми, е една ограничена стойност. И ако искаш да излъчваш повече, трябва да ги компресираш, т.е. да ги събереш на едно място повече програми. Руският професор Котелников е дал идеята как да се обработи аналоговия сигнал, за да стане цифров", допълни още инж. Иван Трифонов.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20