Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци строят дунавския сал

В "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН вече ви разказахме за едно бъдещо приключение със сал по река Дунав. Става дума за детската мечта на един германец, чиято е идеята да построи сал, като от книгата на Марк Твен за приключенията на Хъкълбери Фин, с който да плава от Видин до Силистра.

© Снимка: Пламен Генчев

Дървен сал, скован от дървета, расли в Балкана край Копривщица, ще вози туристи по Дунав това лято. Както научихме преди дни, салът се строи в района на Дунав мост 2, на българския бряг. Наш екип отиде на място да провери как върви строежът, който както се оказа, се ръководи от доброволци. Салът ще има размери: около 28 м. дължина и 6 м. ширина. Ще разполага с платформа, на която ще могат да се качат наведнъж до 60 души. Плаването се очаква да започне на 5 юли, като ще акостира първо на видинския пристан на следващия ден.
Розмари Чорбаджийска е ученичка, Борислав Станков е студент, и двамата са от Кюстендил. За сега само те се трудят по изграждането на първия в страната сал, както те казват, но в близките дни се очаква още техни съмишленици да се присъединят. Местни рибари им помагат. С ентусиастите- строители на сал се срещна Петър Антонов.

© Снимка: Пламен Генчев

"Салът тръгва от началната си точка на 5 юли и ще завърши пътуването си на 5 август при Тутракан. Ние сме доброволци, в интернет разбрахме, че ще се строи сал и решихме да дойдем и да се присъединим. За нас това е едно предизвикателство. За 2-3 дни напреднахме много, докараха дървения матариал от Копривщица, това са съборени от бурята дървета. Тук ни помагат местни доброволци рибари. До сега сме се занимавали с много доброволчески инициативи, но тази ни се стори много интересна. Организаторите са били на обучение за това как се изгражда сал и с тяхна помощ започнахме. Очакваме в сряда да дойде проверка по сигурността, и след това остават довършителни работи. Върху основата на сала ще поставим дюшеме и парапети отстрани. На всеки пътник ще бъдат раздавани спасителни жилетки"-
разказаха младите доброволци.

На 5 юли дунавският сал ще отплава на своето едномесечно пътешествие по реката, е обявено на интернет страницата на инициативата. Началната точка ще бъде в румънския град Четате, а крайната- в румънския град Кълъраш. По пътя си Салът ще акостира в 23 различни български и румънски града. Каква е организацията във Видин, където първо ще акостира салът в съботния ден, на 6 юли, в района на крепостта "Баба Вида"- обобщава Стилиян Деянов, експерт по туризма в Община Видин.

© Снимка: Пламен Генчев

"Очакваме салът да акостира на плажа на Баба Вида около 9:30 часа. Ние от Общината организираме част от сладкарските цехове в региона в инициатива, която сме нарекли "Сладка събота". Целта е да презентират изкуството на сладкарството под формата на сувенирни сладкарски изделия. Очакваме представители на Регионалната занаятчийска камара и винопроизводители също да презентират своята продукция. Вечерта на караванката на плажа ще има DJ-парти с хитове от 90-те"-
обясни експертът.

Първоначалната идея на организаторите е била салът да бъде построен в Сърбия, и оттам да започне плаването си по течението на река Дунав. Кратките срокове принудили инициаторите да се придържат в рамките на България и съседна Румъния. За всичко, свързано с пътуването, сигурността и организацията, Петър Антонов разговаря с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на инициатора на цялата идея- германеца Юрген Айзеле.

"Преди около месец и половина бях на курс в Австрия, където се строят подобни салове от 25 години. Там ни научиха на основните методи в салостроенето. Салът ни се изгражда от дървени трупи от смърч и бял бор заради голямото си съдържание на смола и лекотата си. Пристягат се с колани, които отговарят на европейските норми- ползват се в превоза на товари. Строи се предимно на ръка, като машини са били използвани само за преноса на трупите. Иначе, билети за пътуването ще могат да се закупуват в самия ден на плаването. Ще вземем всички мерки за сигурността, освен предпазната ограда, до нас ще пътува и катер. Салът ще се управлява от обучен екипаж, ще се плава само в светлата част на деня между 5 и 7 часа, в зависимост от разстоянието. Ще бъде осигурен автобус, който да връща обратно до начална точка пътниците ни."

По темата в "Посоките на делника" наш слушател зададе въпроси около сигурността и легитимността на сала. Като цяло обаче призна, че идеята буди възхищение. Повече подробности за организацията и изграждането на сала може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Ани Цекова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20