Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плажовете във Видинско и Калафат- прилики и разлики

И това лято къпането в река Дунав е забранено. Причината- замърсените води. Всеки може да ползва плажовете по поречието на реката, но на тях няма и няма да има спасители и медицински лица. Ако някой реши да влиза във водата, е на негова отговорност.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Забраната за ползване на къпалните места бе издадена на 27 май от областния управител тогава Цветан Асенов. С нея се забранява ползването на водните площи на градски плаж "Баба Вида" във Видин и на плажовете в гр. Дунавци и селата Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово, Връв, Флорентин, Ново село, Ясен, Симеоново, Ботево, Арчар, Куделин, както и всички други водни площи по поречието на р. Дунав на територията на област Видин. Мотивите за забраната са свързани с получено в Областната администрация становище от Регионалната здравна инспекция, според което водите на реката са с трайно неподходящи качества и няма възможност те да бъдат променени с мерки, взети само от българските власти. Един от най- големите плажове край брега на река Дунав във Видинско е на този на село Ботево. Забраната се спазва от жителите на селото, но не и от тези, които идват от други места, каза пред Лилия Димитрова кметът Петър Петров:

"Нашата крайбрежна ивица има удобно място за риболов и плаж и винаги, когато има трагичен инцидент, то е с човек от друго населено място. Те не познават терена, който крие опасности."

Кметовете на населените места по поречието на реката трябваше да заявят в здравната инспекция, преди откриването на къпалния сезон, че искат да обособят водни площи за къпане. Среща по темата се е провела преди време с кметовете, каза при разговор с Анжела Каменова кметът на село Кошава Галина Николова.

"Бяхме викнати в областта, преди изборите беше. Дебатирахме това, че няма да има отпуснати бройки за спасители на плажа и всички трябва да поставим табели, че къпането е забранено, защото водата не позволява да се използва за къпане. Въпреки това, особено в Кошава винаги идват много хора на плажа."

Заради трайно влошените качества на водата, не могат да се обособяват места за къпане по река Дунав, каза за РАДИО ВИДИН д-р Гергана Джамбова, директор на Регионалната здравна инспекция във Видин, непосредствено след въвеждането на забраната:

"Съгласно наредба номер пет, кметовете могат да определят територии, които да бъдат определени като места за къпане. Това става с техни заповеди, но само след като предварително бъдат изследвани водите в определените места за къпане. До този момент нямаме заявени такива искания от страна на кметовете."

© Снимка: Йорданка Герасимова

Факт е обаче, че и това лято, както и всяко друго, видинчани няма да спазят забраната и ще се къпят по плажовете без спасители и без медицински лица. Сътрудникът ни Биляна Борисова провери какво е състоянието на видинския градски плаж край крепостта "Баба Вида" и го съпостави с този на румънския град Калафат в средата на лятото.

Как се грижат в съседния град за плажа си и сигурността на хората, които го посещават, ходят ли българи там и как според видинчани може да се реши проблема у нас- ще научите от звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20