Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За работата на видинските депутати през новия политически сезон

Основната тема днес в "Посоките на делника" е новият политически сезон, който започва утре. За коментар по темата потърсихме народните представители от Видинския регион Владимир Тошев от ГЕРБ и Филип Попов от Коалиция за България.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"За да се върнем в комисиите, вече имаме решение на партията. Трябва да внесем проекто предложения и те да бъдат гласувани в Народното събрание. Предполагам, че това ще стане още тази седмица", каза Владимир Тошев. На въпроса как точно ГЕРБ ще работят в посока предсрочни избори, народният представител отговори:
"Още от 12 май, веднага след изборите, ние започнахме да говорим в тази посока, на практика всичко вече е казано. Не е нормално първата политическа сила да бъде изолирана от политическия живот в страната. Продължаваме да работим за оставката на правителството."

Владимир Тошев допълни още, че ще участва в две комисии- по отбраната и по европейските фондове. Депутатът се надява да е полезен за Северозападния регион и по-конкретно за Видинска област.

"Започвам усилено, вече като опозиция, да задавам на управляващите въпроси, какво се случва с Университета, с ремонта на надлеза, с път Е-79, с Пристанището, с Безмитната зона и разширяването й, и построяването на новите заводи. Лошото е, че и премиерът Пламен Орешарски и председателят на Народното събрание Михаил Миков, казаха, че пътищата не са техен приоритет. Надявам се, да чуем кое е техен приоритет. Минаха 100 дни от тяхното управление. Много бих искал в следващите 100 дни да чуем думата "Видин" и "Северозападна България", защото за сега ги няма в речника на новите управляващи", категоричен беше Владимир Тошев.

Според народния представител от Коалиция за България Филип Попов, не може да се говори за стопляне на отношенията между БСП и ГЕРБ.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Връщането на ГЕРБ в комисиите- това са техни задължения, да извършат тази парламентарна дейност- да работят в комисиите и в пленарна зала. Съвсем нормално и логично е те да са там. Надявам се да бъдат по-конструктивни. Не е възможен кабинет БСП- ГЕРБ. От страна на ГЕРБ до този момент не се вижда каквато и да е подкрепа за политиката на правителството. Това пролича и в корекцията на бюджет 2013, и в позицията на президента, който се държи като отявлен политически опозиционен лидер, а не като държавен глава. С тази си позиция ГЕРБ отхвърлиха каквато и да е подадена ръка към едно национално сътрудничество. Въпреки опитите на правителството да изведе България от кризата, явно те не се интересуват от кризата, а от това, че не са във властта",
коментира Филип Попов. Депутатът е на мнение, че няма никакво противопоставяне между власт и улица.

"Тези хора, които са на улицата, те не представляват целокупния български народ. Това се вижда и от последното социологическо проучвание- явна е преднината на БСП, срещу коята са насочени протестите". Народният представител подчерта, че усилията му са насочени основно към работата.

"За тези два месеца имам внесени три законопроекта, имам питане. Надявам се да докажа, че съм професионалист, който може да работи за хората. Не искам инерцията от ГЕРБ да продължава, защото през последните три години името на Видин определено не беше чуто в Народното събрание и от изпълнителната власт. Видин беше поставен в една тотална изолация, всички знаем колко структури бяха изнесени, сега вече се върнаха- Митницата е възстановена, предстои да се върнат и Напоителни системи. Видинският регион заслужава да има бъдеще", допълни в заключение Филип Попов.

Още за новия политически сезон- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00