Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев и Михаил Миков за вота на недоверие към правителството

Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Вотът е срещу инвестиционната политика на кабинета.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"При новото министерство- на инвестиционното проектиране оправданието е, че все още се формира, пише се един устройствен правилник. Нашето притеснение е не толкова, дали работи или не това министерство, а това, че се получава дублиране. И то в един сектор, в който са около 70% от проектите на България. МРР като обем от работа и като секторно влияние държи по-голямата част от нещата в страната. И сега там се прави една паралелна или дублираща структура. Личното ми притеснение е, че една от партиите в новата тройна коалиция иска да осъществи тотален контрол върху това министерство",
обясни видинският депутат от ГЕРБ Владимир Тошев.

Председателят на Народното събрание и депутат от Видинския регион Михаил Миков коментира внесения вот на недоверие като заяждане.

© Снимка: БГНЕС Архив

"Министерството, което е създадено е идея за работа по проектиране, защото се оказа, че през предишния програмен период, България изгуби доста време поради липса на проекти. Тепърва се структурира министерството. Опозицията направи тази "стъпка накриво", като избра точно тази тема. Смятам, че правителството ще успее да защити идеята за създаване на такова министерство. И ние от мнозинството също имаме достатъчно аргументи в тази посока. Не съм особено изненадан от липсата на мотивация в това, което се внася",
допълни Михаил Миков.

ГЕРБ внесе искане за вот на недоверие, закани се често да прави същото.

"Не е моментът за внасяне на вотове. Първо трябва да се оправи държавата", възмути се видинчанка пред стажант-репортера на РАДИО ВИДИН Петър Антонов.

"Нито една от управлявалите досега партии не заслужава вот на доверие. Като цяло моделът на управление трябва да се промени", категорично заяви млада жена.

"Правителството работи добре. Може да има някои недостатъци, но за да има стабилна държава, трябва правителството да е стабилно. Да се прекратят и протестите, защото София не е България", изрази мнението си друг видинчанин.

Според правилника на Народното събрание разискванията по проекта за решение за гласуване вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Вотът се счита за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00