Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85 години празнува читалището в село Неговановци

Снимка: Архив
Народно читалище "Светлина- 1928" във видинското село Неговановци чества 85 години. Тържествен концерт ще отбележи утре годишнината на културната институция. Местните самодейни състави ще се изявят и гости от читалище "Зора"- с. Винарово и читалище "Пробуда"- с. Флорентин. Концертът ще започне в 14 часа в големия салон на читалището. Програмата на честването предвижда и фотоизложба, която да покаже историята на културната институция.

Народно читалище "Светлина" е създадено през 1928 г. от група учители и по-будни селяни в селото. Сред 12 първооснователи е и поп Флоро, по-известен като поп Чортан. Първият председател на читалището е Христо Тошев- учител в селото, роден в гр. Лом. Учителка е и първата библиотекарка Перка Николова Бояджиева, която предлагала малобройния библиотечен фонд на селяните и изнасяла сказки, предимно сред жените. По-активна дейност читалището започва да развива след 50-те години, когато се създава масовата художествена самодейност. Изградени са театрален състав, посетил околните села със своите постановки и танцов състав, участвал дори в откриването на Видинския панаир през 1951 г.

В своята история читалището има по-силни и по-слаби периоди. По-известните имена, свързани с дейността му са това на Виолета Асенова- ръководител на женска певческа група, Калоян Петров- ръководител на духов оркестър, Лиляна Минчева- ръководител на фолклорен танцов състав. От 1973 г. секретар-библиотекар на читалището и ръководител на танцов състав е Пламенка Станчева. А благодарение на проекта "Глобални библиотеки" от 2009 г. в библиотечния център на читалището работи Мариана Димитрова, която е и ръководител на детския танцов състав "Негованче". Местните танци, изпълнени с много любов от малки и големи самодейци, са завоювали златни медали на фолклорните събори в Копривщица, Рожен, Рибарица, Тетевен и на международния фолклорен фестивал в гр. Тимишоара, Румъния.

Читалищният дом в с. Неговановци е изграден през 1979-1980 г., когато кмет е Ячо Герасимов, а секретар-библиотекар- Величко Минчев. Днес в тази сграда се помещава и кметството на селото.
По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои първото издание на Градски събор „Край Мездра Искъра шуми“

Първото издание на Градски събор под наслов „Край Мездра Искъра шуми“ ще се проведе тази събота, 5 октомври 2024 г., от 11:00 часа на общинския пазар в гр. Мездра , съобщават от Общината. Организатор на събитието е Народно читалище „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра, Център за подкрепа за личностно развитие, детските и учебните..

публикувано на 03.10.24 в 13:00

Полицията започна операция срещу купуването на гласове във Видинско

Превантивна полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, провеждат днес служителите на Областната дирекция на МВР-Видин, съобщават от полицията. Акцията е започнала тази сутрин на територията на видинското районно управление. Полицейските действия са насочени към профилактиране на активния..

публикувано на 03.10.24 в 11:36

Мъж от Берковица е задържан за побой над майка му

Жител на берковския квартал „Раковица“ е задържан за причиняване на средна телесна повреда при нанасяне на побой над майка си , съобщават от полицията.  Сигналът за престъплението постъпил на вчера, 2 октомври, в 19:35 ч. в Районното управление в града.  Криминалистите установили, че докато гостувала в дома на дъщеря си през деня в същия..

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Полицейска акция срещу купуването на гласове се провежда в Бяла Слатина

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите се провежда на територията на град Бяла Слатина , съобщиха от полицията. Седем екипа на Районното полицейско управление, с екипи от Жандармерията, извършват масови проверки в града срещу купуване на гласове . Проверяват се частни..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Стожери на българския език гостуват в Монтана

В Монтана организират среща-разговор с професор Румен Стоянов - поет, писател, дипломат, университетски преподавател и преводач на Маркес и Борхес, както и с Йордан Атанасов , главен редактор на вестник "Литературен глас". Модератор на срещата е писателят Мартен Калеев . "Това са двама човека, които със своята биография могат да се наредят..

публикувано на 03.10.24 в 09:36

Къща изгоря в Динковица

Къща е напълно изгоряла в село Динковица. Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън. Спасени са домашните животни на стопанина.

публикувано на 03.10.24 в 09:00

Тече конкурс за ръководство на видинската болница

Д-р Ивета Найденова е единственият кандидат, допуснат до финалния етап по конкурса на Министерството на здравеопазването за изпълнителен директор, представител на държавата в съвета на директорите, на видинската МБАЛ "Св. Петка". Д-р Найденова управлява лечебното заведение от 2020 година и ако премине успешно третия етап на конкурса, който е събеседване,..

публикувано на 03.10.24 в 07:39