Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преосветиха обновения храм "Успение Богородично" в Ново село

Снимка: РАДИО ВИДИН

 

С тържествен водосвет, отслужен от Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан, отново отвори врати храмът "Успение Богородично" във видинското село Ново село (снимка Любка Ангелова, Фейсбук, 22 декември 2013 година).

Това стана след като на 22 декември 2013 година завърши продължилият няколко месеца тотален ремонт на църквата, която е със 120-годишна история.

Средствата за ремонта-380 хиляди лева, са осигурени от Програмата за развитие на селските райони, по проект на Община Ново село(снимка архив на Радио ВИДИН от авгукт 2013 година). Вдигната е нова ограда, облагородена е парковата част около храма, поставени са пейки и осветление.

"Водосветът бе преди Коледа, за да могат жителите на селото за празника да запалят свещ в обновения храм", обясни кметът на община Ново село Георги Стоенелов

(снимка архив на Радио ВИДИН от 18 декември 2013 година).

За здраве и благоденствие, за радост и светая почит по време на празника пя битовият хор към читалище "Земеделец 1874".

Масивната порта, през която преминаха на празника богомолци и миряни, е дарение от земеделска кооперация "Бен Хън Агро" ООД. Портата е специално поръчана в работилница за църковни пособия в съседна Сърбия и е на стойност 3 000 лева (снимка Любка Ангелова, Фейсбук, 22 декември 2013 година).

Рибен курбан за здраве бе раздаден за всички присъстващи. За курбана средства дариха от друга местна земеделска кооперация- тази на Валери Йонов и Даниел Емилов.

В обновения храм са монтирани нови осветителни тела, дарени от предоставени на трета местна земеделска фирма, тази на Кирил Аджов. Дарение са и двата кристални полилея- те са от фамилия Пупаланови, чиито потомци днес живеят в Австрия и Чехия. Парична сума събраха и дариха за храма и общинските съветници на Община Ново село на своето последно за тази година заседание, което се проведе на 21 декември.

"Благодаря на всички спонсори, които навременно се отзоваха, на фирмата-изпълнител на ремонта, на Общински съвет Ново село, на всички граждани на селото за търпението, което проявиха до окончателното приключване на така дълго чакания ремонт на светата обител. Да е честита на новоселяни обновената църква "Успение Богородично". Весели празници", каза в словото си кметът на общината Георги Стоенелов.

Тържественият водосвет се извърши в присъствието на над 200 жители от селото. Гости на Ново село за празника бяха дошли от различни градове на България, че и извън България. Почетоха освещаването представители на Видинската света митрополия, кмета на общината Георги Стоенелов, председателя на Общинския съвет Ново село Георги Керанов, проф. Радослав Гайдарски и президента на фирмата-изпълнител на проекта Тодор Ванков (снимки Любка Ангелова, Фейсбук, 22 декември 2013 година).

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16