Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цар Петрово- историята и съдбата на българското село

Снимка: РАДИО ВИДИН

В "Добро утро, кмете" продължава обиколката ни из видинските села. Екип на РАДИО ВИДИН реши да отиде на гости в още едно село от Кулска община- Цар Петрово. Легенда гласи, че накрая на селото е загинал цар Петър и оттам то носи името си. Според други източници, селото е възникнало през втората половина на 19 век. В него се заселили бежанци от Тетевен, които били принудени да напуснат родните си места от османска орда, която опожарява града. Отказалите да приемат мюсюлманската вяра били прокуждани, а къщите им опожарявани. Група от тези бежанци потърсили убежище в земите северозападно от Видин и получили разбиране и земя от тамошния турски владетел. В негова чест кръстили селото Турчин. По-късно, след Освобождението, е прекръстено на Цар Петрово.

Днес селото е опустяло, тук-там срещнахме някой и друг човечец и толкоз. Часовникът в центъра беше спрял на два и половина. Никой не можа да ни каже, кога точно е монтиран върху сградата, където днес е кметството. И кога е спрял да работи.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Освен часовниковата кула, другата забележителност в Цар Петрово е внушителният им храм. Историческата справка за църквата показва, че около 1850 година в селото е живял един пришълец от Кула, някой си Лило Ковача. След като напуснал селото, той продал къщата, в която в една стая се помещавало училището, а другата служела за параклис. И всяка неделя или празничен ден са донасяли камбаната от манастира "Св. Петър", който се намирал на 6 км от селото, а след службата отново я връщали в манастира. Строежът на църквата в Цар Петрово е започнат през 1903 година и е завършен през 1912 година. На 28 август 1922 година черквата е осветена от тогавашния Видински митрополит Неофит. В днешно време храмът е ремонтиран, но само донякъде.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Обещаха, че ще ни включат в проектите за селските църкви, великите уговорки и обещания и накрая нищо",
не скрива раздразнението си кметският наместник на Цар Петрово Валентин Вътов. Той е дългогодишен учител, но по стечение на обстоятелствата става управник на селото. Приема ни с отворени врати и ни разказва за живота в селото. Разбираме, че само през миналата година в Цар Петрово са починали 20 души. От пет години няма нито един родил се. 90% от хората са над 60-годишна възраст. Авариите с водата са ежедневие, защото водопроводът е от 1956 година. Кражбите в селото не са рядкост. Училището е закрито през 2006 година, а местните деца- 8 на брой, учат в Кула. Лекар идва два пъти в седмицата и то до обяд. Автобуси в селото влизат в понеделник, сряда и петък- един сутрин и един на обяд. Кметският наместник не пропуска да ни спомене и за паметника, който се намира между църквата и читалището.

"Не му е мястото там, не сме го махнали, защото съм против да се руши каквото и да е. Въпреки, че не изповядвам точно тези ценности на колективното начало", казва Валентин Вътов. Иска му се на кметския наместник управляващите да си стъпят на краката и да помислят, че и в Цар Петрово живеят хора.

"Ако така продължават нещата, си мисля, че ще станем като резерват", казва в края на разговора ни местният първенец.

Още за живота в село Цар Петрово чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00