Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволненият директор на езиковата гимназия във Враца ще търси правата си в съда

Снимка: Жоро Александров
Силвия Драйчева, чийто трудов договор като директор на Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца, беше прекратен във вторник, заяви, че ще си търси правата по съдебен път. Ответник по това дело ще е Галина Евденова, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Драйчева заяви, че още не е виждала заповедта си за уволнение:

"Разбира се, че не зная, тъй като до този момент не съм подписвала заповедта... Странно, че обвиненията към мен са, че съм представяла публично и пред медиите информации за какво ли не, сега се получава така, че Евденова позволява изтичането на информация по медиите. Явно за едни може, за други- не!"

За обвиненията и оспорването на министерската проверка, в които беше обвинена, Драйчева поясни:

© Снимка: Жоро Александров

"Много хора видяха вече как изглежда тази заповед- липсва фамилията на човека, който я е подписал, личи знак от ксерокопиране, без да има задължителната заверка в такива случаи. Проверката беше организирана във време, в което никой не я очаква, т.е. аз бях в командировка, разписана и одобрена от самата Евденова…

© Снимка: Жоро Александров

Ако това да задаваме въпроси, да се съмняваме, да питаме, да се интересуваме като служители на Министерството на образованието… Ако това се приема за саботаж, нямам какво да добавя. Мисля, че живеем в други времена и всеки заслужава да бъде уважаван!"


Ето как Драйчева опроверга твърдението на Евденова, че тя и екипът й е напуснал училището в един от дните на проверка:

"Това прозвуча наистина много странно, защото казаха, че става дума за 17:30 часа, което е доста след края на работното ми време. Макар че по време на проверката съм прекарвала повече от задължителните по кодекс на труда 8 часа. Странно е, защото има дежурни учители, които не са били уведомени от проверяващите. Все пак директорите не бива да бъдат наказвани да работят по 12 часа, след като са започнали работния ден в 7 часа сутринта!"

Бившият вече директор на езиковата гимназия отговори и на обвинението за раздадените пари като командировъчни на един от учителите:

"Да това е интересно, защото цялата тази сума е 70 лева, т.е. по 10 лева на ден. Самата комисия от проверяващи беше доста объркана за размера- защо му е давано по 10, а не по 20 лева на ден!

Аз съм работодател на г-н Керефейски и съм му безкрайно благодарна, че се е нагърбил с огромната отговорност да заведе деца на този поход."

Силвия Драйчева обаче опроверга информацията, че е била наказана с акт за 2 000 лева от инспекцията по труда:

"Такъв акт не съм виждала, не съм получавала, затова не мога да отговоря на това обвинение."

Драйчева твърди, че е получила изискваните от нея обяснения- на цели 18 страници. Допълва, че в по-голямата си част изисканите обяснения били цитати от закони, което я навежда над мисълта, че обясненията си трябвало да даде постфактум след като заповедта за нейното уволнение вече е била написана. Не отрича, че не е представила обясненията. Но го обяснява с липсата на време, тъй като от 25 ноември е в отпуск, а след това в болничен, а за да отговори на всички зададени въпроси, трябва да има достъп до училищната документация.

"Въпреки всичко, към този момент вече разполагам с подобни данни, които съм изпратила на министъра на образованието с всичката съпътстваща информация."

Какво каза още Драйчева за своето уволнение:

"Дано тази промяна да доведе до по-хубаво бъдеще за училището, но не смятам, че моята личност е пречела досега на гимназията. Вече стана дума, че не е била важна моята персона, а мястото, което съм заемала."

Това е позицията на Силвия Драйчева, чието уволнение като директор на Езиковата гимназия във Враца от вторник (28 януари) продължава да буни обществеността във Враца.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28