Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви проекти подадоха общините от Северозапада по програмата за растеж на регионите

Проектът за ремонт на Колодрума е сред приоритетните за Община Видин.
Снимка: РАДИО ВИДИН


Основната тема в "Посоките на делника" е публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Още в началото на програмата бе уточнено, че проектите на общините трябва да са насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. За община ще се отпускат до 15 милиона лева в рамките на годината. Общо 1100 общински проекта по програмата са получени в Министерството на финансите до края на миналата седмица, съобщиха от ведомството. Те са на стойност близо 2 млрд. и 200 млн.лв., но одобрените ще получат около 350 млн. лв. от бюджета. Проверихме какви проекти са подали общините от Северозапада, след като имаха задължение да ги представят на областните си управители.

 Общините от Врачанска област кандидатстват с 54 проектни предложения за отпускането на 66 милиона лева по публичната инвестиционна програма. Кметовете на общините от областта представиха пред губернатора Венцислав Василев своите предложения, които са предимно за ремонти, реконструкция на инфраструктурата и подобряване на средата, в която живеят хората, информира сътрудникът ни Жоро Александров.

Два проекта за 26,5 млн. лева е подготвила община Берковица, каза пред Петя Генова Радослав Найденов, заместник- кмет на Община Берковица:

"Търсят се средства за два инфраструктурни обекта- за реконструкция на пътя от Берковица до хижа Ком и за ремонт на спортната зала, която е в окаяно състояние. Първият проект е за 22 млн. лева, а вторият- за 4,6 млн. лева. Проектът за пътя до зона Ком е от значение за целия регион, защото ще даде подем на туристическата инфраструктура в района и по този начин- развитие на целия край."

С два проекта, свързани с инфраструктурата кандидатства и общинската управа в Козлодуй, каза пред Лора Инджова кметът на Козлодуй Румен Маноев:

"Единият ни проект е за асфалтиране на улица "Радецки", надяваме се около 1 млн. лв. да получим за нея. Другият ни проект, който изготвихме, е за модернизация на ж.к. "Три- юг", на стойност около 4 млн. лв."

Шест знакови проекта- за реконструкция на централния площад в Белоградчик, за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и подмяна на водопровода на 4 села, както и за ремонти на улици, са представили за одобрение от Общината.

"Имаме проект за реконструкция на централния градски площад за 850 000 лв., имаме и проект за изграждане на пречиствателното съоръжение за питейна вода. На следващо място е основен ремонт на булевард "Съединение" за 1,9 млн. лв. Изготвили сме обобщен проект за подобряване водоснабдяването на 4 села за 5,5 млн. лв., и за подмяна на водопровода по улиците до подходите около крепостта. Те ще бъдат ремонтирани основно с пари по Оперативна програма "Регионално развитие", но целта ни е преди това да сменим водопороводите, което не е правено повече от 50 години"- каза пред Иванка Петрова кметът на Белоградчик Борис Николов.

Бившата поликлиника във Видин ще бъде ремонтирана, ако бъде одобрен проектът на Община Видин. Община Видин депозира 7 проектни предложения на обща стойност 12 689 000 лв. за финансиране по Публичната инвестиционна програма. Тук са заложени проектите за надлеза, колодрума, бившата поликлиника и математическата гимназия и други училища в града.

"На първо място сме посочили проекта за цялостна реконструкция и реновация на надлеза. Смятаме, че съоръжението е опасно, а това е най-натоварената част, през която минава почти целият трафик на града. Имаме и проект за цялостно подобрение на градската среда- ще ремонтираме колодрума, като ще го превърнем в място, където да могат да се провеждат международни състезания по колоездене. Предвижда се преасфалтиране на алеите в крайдунавския парк по проект, като целта е до края на годината паркът да посреща подобава европейските ни гости"- информира кметът на Видин Герго Гергов, с когото се срещна Цветомир Цветанов. Градоначалникът е оптимист и очаква 7-те проектни предложения на Общината да бъдат одобрени и да получат финансиране.

Повече подробности за конкретните общински предложения за участие в програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45