Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" референдума за изборите

Снимка: РАДИО ВИДИН
Основната тема днес в "Посоките на делника" е референдумът за изборите. Преди дни президентът Росен Плевнелиев се обяви за провеждането на венародното допитване, което да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите; дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път. Президентът предлага референдумът да се проведе заедно с предстоящите избори за Европейски парламент през май. Петър Антонов попита видинчани какво мислят по този въпрос.

"Това е най-доброто и важно предложение. Трябва да има референдум, трябва да има задължителна избирателна система. Дава ти се право да гласуваш и трябва да се възползваш от него. Не може да критикуваш, когато не си гласувал и не си имал позиция... Хубаво е да има референдум, трябва да се съобразяват с мнението на хората... Купуването на гласове няма да спре и ще продължи докато има хора, които плащат много... Ако не се приеме задължителното гласуване, никога повече няма да гласувам през живота си... Рано е за избори две в едно, а и какво ще променят те, освен старите партии други няма... Не трябва да има референдум за задължително гласуване. Като гледам политиците какви са, защо трябва да съм длъжен да гласувам за тях."

По закон искането на президента за свикване на референдум трябва да бъде одобрено от Народното събрание, но не е указано в какъв срок. Ако обаче има гражданска подписка със същото искане, парламентът е длъжен да насрочи допитването, както стана с инициативата на БСП за съдбата на АЕЦ "Белене". Народният представител от Видинския регион Владимир Тошев коментира какво следва, ако мнозинството не приеме предложението на президента за референдум.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Веднага ще организираме подписка и ще я внесем в Народното събрание, това каза и нашият председател и лидер Бойко Борисов. Както миналата година се случи с референдума за АЕЦ "Белене", така и сега Народното събрание ще бъде длъжно да организира референдум, защото въпросите, които президентът формулира в начален вид и които ще бъдат изчистени от юридическа гледна точка, са изключително важни... По отношение на задължителното гласуване и дали то е противоконституционно зависи от това как ще бъде формулиран въпросът и като формулировка в закона, ако бъде прието. Дали ще бъде всеобщо или задължително гласуването- това са различни формулировки, които касаят висока активност на изборите. Може да се изчисти, така че да се постигне съгласие... Ние, от ГЕРБ винаги сме били зад исканията на президента, които той формулира, мисля че и другите партии, като започнем от БСП и стигнем до "Атака", също са формулирали положителни искания и ако сега гласуват напук на президента, това ще бъде чисто политическо и няма да бъде в тенденция с това, което казваха по-рано."

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май. Народният представител от Видинския регион Филип Попов аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията и добави:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Първоначално това бяха предложения на ГЕРБ и само два дни след това президентът под формата на рефенрендум се опитва да прокара тези предложения... По отношение за задължителното гласуване имаме Конституция, с която президентът за пореден път не желае да се съобрази, а в нея ясно е записано, че гласуването е право на гражданите. Безумно е да питаш хората дали ще се откажат от правото си на свободна воля... По отношение на мажоритарното избиране въпросът е много неясно формулиран... Освен това ни предстоят едни важни избори за Европейски парламент. Ако съчетаем референдума с тези избори, това ознчава, че ние отново отиваме на сега действащия кодекс, срещу който има толкова много критики... Провеждането на избори две в едно (Референдум и Европейски избори) веднага ще доведе до опашки пред секционните избирателните комисии, размъкването на чувалите... Считам, че това е удар по демокрацията."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Петър Антонов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00