Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчек ще го има, защото хората го обичат

Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди седмица екип на РАДИО ВИДИН посети едно от живописните села във Видинско, което е част от община Макреш- село Вълчек. Първите сведения за селото датират от XVIII век. Формирало се е като населено място на важен път, свързващ Видин с Кула и днешна Република Сърбия.

Предимно търговци и кираджии (превозващи товари с каруци- бел. ред.) са използвали хана на дядо Вълчо, който е първият заселник. До 1961 година селото се казва Вълчак, а след това с указ на Министерския съвет се приема името Вълчек. Според преброяването от 1926 година в селото е имало 537 души. През 2005 година са регистрирани 88 души, днес са около 60. Някои от тези трудолюбиви и упорити хора открихме в местния магазин, играеха шах. Казаха ни, че така минава ежедневието им.

Оказва се, че гостоприемството е типично за видинските села. И във Вълчек кметският наместник Веселин Василев ни посрещна с широко отворени врати и ни нагости с домашно направен тиквеник, чай и кафе. Научихме, че първият кметски наместник след 9 септември 1944 година е Цеко Митов. По време на кметуването на Герго Веков се строи първото училище на Вълчек, първият мост на река Видбол. Оттогава е и първият план на селото. Името на кметицата Иванка Нечова е свързано със строежа на обществената постройка за кметството, магазин, киносалон. През своя мандат Петър Любенов изгражда градината пред кметството и паметника на загиналите селяни във войните. Най-дългогодишен кмет на Вълчек е Димитър Вълчев- избиран за четири мандата, оставил спомена за грижлив стопанин на селото. Тези факти са отбелязани и в книгата "Вълчек. Исторически очерк в документи, спомени и легенди" на Иван Петков, който е родом от Вълчек. Творбата е дар на обичаните му съселяни. В днешно време селото се ръководи от кметски наместник.

"В едно село трябва да има представител на властта, добре зареден магазин и автобусите да са редовни. Магазинът ни е прекрасен, но автобусът ни е само един- сутрин тръгва от Видин в 7:00 часа, минава през село Раковица, след това идва във Вълчек, на обед се връща. То хората и не пътуват много, те са предимно възрастни, има и над 80-годишни. Само едно момче е ангажирано по временната заетост, защото е по-младо. Лекар в селото нямаме, затова местните ходят в Димово или във Видин. Имаме проблеми с водата, защото канализацията ни е остаряла. Имаме и кражби, разбиват предимно необитаеми къщи, всичко, което съдържа желязо, го прибират. Като цяло селото запада, младите хора ги няма. Дипломатическият корпус не успя да мине навремето през нашия край, затова сме на този хал. Там, където е минал, са се оправили. При нас, аха да дойде, но демокрацията го изпревари", разсъждава Веселин Василев.

Мечтата му е след време във Вълчек да има изграден параклис. Сигурен е, че и след 10 години селото ще го има, защото хората си го обичат.

"Само да сме живи и здрави. А държавата с каквото може, да помага", казва в края на разговора ни кметският наместник.

Още от и за живота във видинското село Вълчек чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45