Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществените трапезарии- за оцеляването на най-бедните

Снимка: Петя Генова
98 социално слаби врачани се хранят в обществените трапезарии във Враца от началото на годината. През 2013 година са били 120 души, т.е. 22-ма са отпаднали заради недостатъчно финансиране. Част от тях са подали и жалби. Те обаче могат да бъдат удовлетворени само, ако се отпусне допълнително финансиране по проекта, обясниха от Общината пред Жоро Александров. Иначе, услугата се реализира от 5 години във Враца.

Капацитетът на обществената трапезария в Белоградчик също е запълнен, а 25 души, отговарящи на условията, чакат да се освободи място, обясни пред сътрудника ни Иванка Петрова Елена Александрова, младши експерт "Социални дейности" в община Белоградчик.

"Предоставяме обяд- супа, основно ястие и хляб на 90 бенефициенти в рамките на 4 месеца. През декември бе основният прием на заявления, бяха приети 111. С новоподадените заявления през януари и февруари има 25 чакащи, които при актуализиране или отпадане ще бъдат включени. При нередовно вземане на храната от трапезарията, лицето се отписва и на негово място се включва лице от списъка на чакащите."

54 социално слаби жители на Монтана ще се хранят безплатно в обществената трапезария до 2 април. Работата на обществената трапезария в Монтана стартира на 1 октомври миналата година. Топла храна за 135 души осигурява социалната трапезария в Лом, каза Альона Арсенова- началник отдел "Социални дейности и програми за заетост" в Общинската администрация в крайдунавския град. С нея разговаря Владимир Недев.

"Осигуряваме топъл обяд за 135 крайно нуждаещи се лица, разпределяме храната за 4 квартала. Много са желаещите, които подават заявления за услугата, но капацитетът е ограничен- 135 лица. Обикновено се подават около 400 заявления, което означава, че нуждата от тази социална услуга е много по-голяма"- категорична е Альона Арсенова.

© Снимка: Петко Котларски

Обществената трапезария в Мездра всеки ден осигурява топла храна на 90 социално слаби и най-уязвими граждани. Трапезарията се намира в Центъра за социални услуги и дейности, където всеки ден от 11:00 часа на 90-те социално слаби се раздават топла супа, второ и четвъртинка хляб. До сега няма оплакване от ползващите услугите на трапезарията за качеството на храната и всички категорично изказват положителното си отношение към услугата, извършвана от Община Мездра за седма поредна година, предаде сътрудникът ни Петко Котларски.

От януари тази година в Берковица също има обществена трапезария. 72 потребители се възползват от социалната услуга- каза пред Петя Генова заместник-кметът Радослав Найденов:

"Храната, която е включена, е топла супа и второ ястие, както и половин хляб. Като цяло потребителите са доволни от предлаганата храна. За съжаление, не можем да включим по-широк кръг потребители." Храната се приготвя в домашния социален патронаж. През последните месеци те се сдобиха с нови придобивки, които облекчават работата и повишават качеството на услугите.

"Посредством Местната инициативна група успяхме да закупим нов автомобил за доставка на храна, за да обслужваме трудно подвижните потребители. Доставено е и кухненско оборудване за по-високо качество на предлаганата услуга"- допълни Радослав Найденов.

От началото на годината 35 души в Кула получават всеки ден топла храна от социалната трапезария. Подадените молби за ползване на услугата обаче са много повече- 95. Комисията, която определя ползвателите на трапезарията, е срещнала изключителна трудност да отсее най-тежките случаи на нуждаещи се, но при намалените финансиране и капацитет, определящ критерий е доходът на кандидатите. Това каза пред Христела Александрова секретарят на общината Иванка Велкова:

"В условията на сурова зима и криза обществената трапезария се явява фактор за оцеляването на наши съграждани. За съжаления броят на ползвателите е намален от 70 на 35 лица, което доведе до напрежение и недоволство сред самотно живеещите, самотните и социално слабите. Трудно бе на комисията да прецени най-нуждаещите се- трябва да си човек без сърце, за да не доловиш колко недоимък, колко мъка и оскъдица има значителна част от населението. Знаете ли какво е да гледаш питащите очи на гладния, и да отговаряш със задавен глас- имаме те в предвид, ако се увеличи бройката, или се освободи място, вероятно ще те включим..."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Във Видин обществената трапезария работи от 2009 година. През годините броят на ползвателите е достигал до 120 социално слаби. Въпреки че имат възможност да влязат и да се нахранят на топло, болшинството взема храната си за в къщи. Персоналът на трапезарията е от 11 души, в това число и служители на Домашния социален патронаж. Там се приготвя диетична храна за диабетиците, обяд за патронажа за района на град Дунавци и селата около него, село Гомотарци и околните населени места. Готвят храна и за ареста, като общо 1000 порции се правят на ден. От направление "Социални дейности" към Община Видин отчитат, че служителите там са крайно недостатъчни.

"От 1- ви януари 2014 година в социалната трапезария във Видин се хранят 108 души. Осигуряваме супа, основно ястие и хляб, а при реализирани икономии в края на месеца се включва и десерт. Самите потребители биха искали всеки ден да получават. Когато получим хранителни помощи от БЧК, можем да предоставим по-разнообразно хранене. Има недостатъци и при процедурата" - каза пред Ани Цекова Роми Василева, началник на отдела.

Още по темата за обществените трапезарии можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42