Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са общините за извеждането на децата от институциите

Снимка: РАДИО ВИДИН

Завърши ли ремонтът на сградите, в които трябва да бъдат настанени деца, лишени от родителска грижа и деца с увреждания? Има ли проблеми с преместването? Обучени ли са нови служители, какви заплати ще получават? Ще има ли проблеми с издръжката на новите домове? Това са част от въпросите, на които потърсихме отговори по темата ни днес в "Актуално" в "Посоките на делника".

Започнахме нашият ефирен поход с дестинация- Белоградчик. Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с Антон Трифонов, заместник кмет на Община Белоградчик, Николай Николов, директор на преходно жилище в града на скалите и Теодора, която е настанена там.

"Строежът на двете жилища в Белоградчик е започнат доста отдавна, но парите, които бяха отпуснати не стигнаха и е извършен само груб строеж. Сега имаме уверението, че през тази година нещата ще се случат, за да не изпуснем сроковете и да можем да задържим и работните места, и центровете да се построят окончателно. Засега няма провеждано обучение за бъдещите служители на домовете"- каза Антон Трифонов.

СнимкаНова социална услуга за деинституционализация на деца и младежи с увреждания ще се предлага в община Враца. Услугата ще се осъществява в новоизградените 3 центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище по проекта "Шанс за деца и младежи от дома". Кметът Николай Иванов подписа договор за финансиране на дейността на стойност 772 039 лева, а изпълнението на проекта се очаква да започне  през май 2014 г. От новата услуга ще се възползват на общо 50 деца и младежи с увреждания. Капацитетът на защитеното жилище ще бъде 8 потребители, а на всеки от трите центъра-  по 14 потребители (12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност). Продължителността на проекта е до 31.10.2015 г., като самите  услуги ще се предоставят 13 месеца. Очаква се след края му услугите да станат делегирана държавна дейност. Новите обекти, изградени по проект ИСКРА (Иновативен социален комплекс от резидентни алтернативи), бяха открити на 14 февруари при визитата на министър Десислава Терзиева във Враца. Проектът беше финансиран с 2 594 184 лева по оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз, от които 132 000 е съфинансирането от местната управа. С Николай Иванов разговаря сътрудника ни Жоро Александров.

"Община Враца е част от националното усилие за предлагане на нов съвременен вид услуга за децата, лишени от родителски грижи и особено за тези деца, които са с увреждания или със специални образователни потребности."

Успешно е реализиран проект за нов център в Лом, каза пред Владимир Недев Альона Арсенова- началник отдел "Социални дейности и програми за заетост" в Общината.

"Oбщина Лом предоставя разгърната мрежа от социални услуги почти във всички населени места. Тази година успешно приключи реализирането на проекта по изграждането на новия център за настаняване от семеен тип за лица и деца с увреждания. Предстои да бъде проведен и конкурс, съгласно Кодекса на труда за избор на персонал."


В Община Кула от две години е в ход деинституционализацията на грижата за деца с увреждания. Предстои закриването на дома за деца в Кула, а децата и младежите ще бъдат настанени в алтернативни социални услуги.

"Част от децата ще бъдат настанени в новостроящото се социално жилище. Това е нова услуга, която ще бъде доставена за българските общини. Целта на Община Кула е да може да запази тези около 32 работни места след приключването на процеса. Имаме уверението на висши институции, че ще бъдат разкрити нови социални услуги за запазването на работните места"- каза пред сътрудника ни Христела Александрова кметът на Кула Владимир Владимиров.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43