Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизъм и здраве за хората в Покрайна

2
Снимка: РАДИО ВИДИН
Този петък ви отвеждаме до едно от най-големите села във Видинска област- Покрайна. В различни исторически периоди населеното място е носело имената Керим бег и Цар Борисово. Любопитна и интригуваща е историята на Покрайна, поне такава ни я представи кметицата на селото Адриана Асенова. Научихме, че през 1834 г. в западната част на селището се преселват хора от несъществуващото днес с. Скеля, което се намирало на брега на река Дунав, южно от град Видин. В миналото между жителите на Керим бег и Скеля за извсетно време е имало неприязън, завършваща много често със сбивания. Настоящето село Покрайна всъщност е наследник на обединилите се Керим бег и Скеля. Селото носи името Керим бег до 1934 г., след което е преименувано на Цар Борисово и за известно време след 1944 г.- само Борисово. В началото на 50-те години селото е трябвало да се казва Украйна. В Министерския съвет тогава не приемат тази идея, защото има република Украйна и няма как едно малко населено място в Северозападна България да се нарича по същия начин. Решават, понеже селото се намира покрай Видин, да се казва Покрайна.

СнимкаКметицата ни разказа и за църквата "Света Троица" там, построена през далечната 1884 г. Тази година в Покрайна ще отбележат 130 години от построяването й. Основното училище през годините е посещавано от над 500 деца. В него за известно време са учили и децата от съседните села Капитановци, Антимово и Гомотарци. Сега училището е закрито, а децата на село Покрайна учат в учебни заведения в град Видин. Със закриването на училището, читалището в Покрайна е единственото културно средище, останало в селото. След известно прекъсване, през 2009 г. е възстановен танцовият състав, включващ изцяло местни самодейци. Формацията се нарича "Мъндриле" /"Хубавиците"/.

В днешно време в Покрайна живеят 1 244 души, в началото на 80-те години са били 3 000. Адриана Асенова е първата жена кмет в историята на Покрайна. От нея научаваме още, че в селото се живее спокойно, няма сериозни проблеми, а за кметицата няма почивен ден.

"17 години работя в кметството, преди това бях секретар, работила съм само с мъже. В началото не бях сигурна дали ще ме изберат за кмет, за това и през всичките тези години не се кандидатирах, след това обаче се реших. Избраха ме, хората много ме уважават и аз тях също"
, споделя Адриана Асенова. Казва, че Покрайна е едно от най-големите села в общината, но с най-малко асфалтирани улици. Тази година са отпуснати 20 хиляди лева, с тях ще се ремонтират 3-4 улици.
Гробищният парк трябва задължително да се разшири, защото хората са започнали да погребват близките си в частни имоти.

СнимкаКметицата е оптимист за българското село.

"След 10 години мечтая да видя Покрайна една такава хубава, европейска. На хората от селото пожелавам да са здрави, защото само това не се купува с пари".

Срещнахме се и с хората в Покрайна, тези, които открихме в един от т.нар. магазини-барчета в центъра на селото. Обичат родното си място, за това и живеят тук. Доволни са от кметицата, не вярват обаче в бъдещето на селото.

"То няма бъдеще за държавата ни, камо ли за селото. Няма такава държава като нашата, това е държавата на абсурдите".

СнимкаНадежда все пак има и тя е в подрастващите, защото докато има деца, ще го има и българското село. Обнадеждени си тръгнахме от Покрайна, изпрати ни малкият Емко, казвайки ни стихотворение за светлия християнски празник Цветница.

Целият репортаж за село Покрайна чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35