Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават политическите разпри кой да строи увеселителния парк край пещерата "Леденика"

Развитието на туризма - възможност за допълнителни приходи на общините

Параходът "Радецки" стартира новия плавателен сезон

Снимка: Люба Филипова
Първата община, в която отиваме е Враца. Проектът за устойчив туризъм "Леденика - туризъм без сезони" е доказателство за това как една община, в случая врачанската, може да намери начин да печели пари от природните си дадености. Политическите разпри около това кой да строи увеселителния парк край пещерата "Леденика" обаче все още пречат на тази прекрасна инициатива да започне да работи. Сега топката е в прокуратурата, която трябва да установи има ли престъпление при изразходването на средства по този европейски проект. Какво се прави във Врачанския балкан - това разказва пред Жоро Александров заместник кметът Красимира Георгиева.
 

"Надяваме се, чрез реализацията на този проект да задържим за по-дълго време туристите в Балкана, тъй като сега те идват, разглеждат пещерата и си отиват. Пещерата като природна даденост и сега привлича туристи, но липсващата инфраструктура пречи да дадем на хората повече възможности за отдих и забавления…"

С какво още ще се привлича интересът на гостите:

"Ще има посетителски център с киносалон с 5D, ще се прожектират филми с научно-популярно значение, приключенски филми и такива, които разказват за пещерата "Леденика", за флората и фауната. Надяваме се да превърнем този обект в образователен, но и забавен център…"- допълва още Красимира Георгиева.

В района е изграден амфитеатър, който е в естествена котловина. На неговата сцена ще бъдат правени анимации за деца. Предвижда се да има забава не само за малчуганите, но и за родителите им - ще се поставят беседки с барбекюта, които да дават възможност за организирането на пикници и забави под открито небе.

"Надяваме с времето това да донесе приходи на общинския бюджет във Враца. Проектът се изгражда с 5 288 523 лева, от които местната власт трябва да плати около 266 хиляди лева. По време на изграждането бяха установени допълнителни дейности, които допълнително натовариха бюджета с около 516 000 лева, т.е. участието на община Враца вече се измерва с около 800 000 лева. Тези пари ще бъдат изплащани във времето, тъй като са получени със заем от ФЛАГ. Според мен ще са нужни доста години, докато Враца започне да печели пари от този проект"- е мнението на заместник кмета Красимира Георгиева.

Козлодуй параходът РадецкиОставаме в област Враца, но вече сме в община Козлодуй, защото там се намира единственият плаващ музей на Балканския полуостров. Параходът "Радецки" стартира плавателния си сезон. Директорът му Людмила Дамянова информира, че вече има резервирани дати за ученически екскурзии по поречието на Дунав за месец май. Работното време на кораба музей е всеки ден от 10 до 18 часа, като ще работи през всички почивни дни и празници. Освен това няма да има промяна в цените на билетите. Информацията е на сътрудника ни Силвия Иванова.

Преди по-малко от два месеца видинският кмет Герго Гергов откри официално новия туристически сезон. Тогава видинският градоначалник обеща в града да има Туристически информационен център към Общината, който да предлага не само информационни услуги, а и уникални сувенири.

В Белоградчик развитието на туризма е приоритет, един от водещите отрасли на територията на общината. "Повечето от проектите, финансирани с европейски средства, се реализират именно в тази сфера", каза пред Иванка Петрова зам.-кметът на Белоградчик Росен Младенов.  

Етнографският музей в БерковицаРазвитието на туризма е приоритет в програмите на община Берковица от много години, най-вече като средство за икономическото благосъстояние на населението, информира Петя Генова. Самият град е бил популярен  планински и балнеоложки курорт с държавен статут от 1974 година. За съжаление от тогава е разрушена цялата стара инфраструктура - довеждащият водопровод за минерална вода, минералната баня, където се извършваха и процедури, легловата база. През 2006 г. се създаде дружество "Ком 2016" с участието на Главболгарстрой, училищното настоятелство в Берковица и Общината, за изграждане на модерен ски комплекс в зона Ком. Публично-частното партньорство е доказало своя смисъл, но за съжаление тук не проработи. Вече осем години проектът е на ниво документация и оправяне статута на имотите, през които трябва да преминат съоръженията. В програмата за развитие на туризма на Общината изграждането на зоната си остава основен приоритет, като топката е оставена изцяло в ръцете на частната фирма. Самата община е предвидила за развитие на туризма 34 000 лева собствени средства за тази година. Средствата са предимно зреклама, подпомагане дейността на музейния комплекс, провеждане на двата международни фестивала - детският "Лачени обувки" и фолклорният "Балканът пее и танцува". 14 000 лева са предвидени за празника на Берковица - 8 септември. Останалите средства са от разработване на проекти, свързани най-вече с подобряване на инфраструктурата като фактор за развитието на туризма. МИГ "Берковица - Годеч" одобри средства в размер на 89 101 лева за "Обособяване на нова туристическа атракция с постоянно изложение на дървени пластики в парк "Здравец" и подобряване на свързаната с нея инфраструктура", както и за "Подобряване и разнообразяване на туристическите услуги в туристически център "Ком", подаден от Туристическо дружество - Берковица към МИГ "Берковица - Годеч" на стойност 187 471,95 лв. Осигурени са средства за рехабилитация на две от основните улици в града "Николаевска" и "Александровска" на стойност около 3 млн. лева. Подадени са инфраструктурни проекти, за които се очаква одобрение, за спортната зала, за пътя към зона Ком, за парк "Св. Георги Победоносец". Сама по себе си инфраструктурата обаче не води до повишаване на приходите, макар, че е важен елемент от туризма. Все още Берковица няма цялостна концепция за своето рекламиране, както и липсват достатъчно атракции за разнообразяване свободното време на гостите в града и общината. По данни на "Музеен комплекс - Берковица" за 2013 г. посетителите в музеите са намалели в сравнение с 2012 г.: в  къща музей "Иван Вазов" - 4001 бр. /5088 бр. за 2012 г./, в Етнографски музей - 6125 бр. /5224 бр. за 2012 г./ и в Градска художествена галерия - 3032 бр. /3210 за 2012 г./. Отчита се и намаляване броя на пренощувалите в града гости - през 2013 г. са  отчетени 9342 нощувки, а през 2012 г. те са били 9923 броя.

Още за развитието на туризма, както и какви са възможностите за допълнителни приходи на община Кула от туризъм, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00