Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира обучение по радиожурналистика към БНР

5
Снимка: РАДИО ВИДИН

Проектът "Училище за радио" стартира в съвместно с Медийната академия на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU) в началото на тази година. Основната цел на обучението е да даде на участниците подготовка в различни сфери на радиожурналистиката. 12 участници от регионалните радиостанции и програми на БНР взеха участие в първия модул от обучението по радиожурналистика. Петима са представителите на радио Видин. Един от ръководителите на групата Светлана Дичева, журналист от БНР, сподели своите впечатления за обучението.

"Пред себе си виждам едни мотивирани хора, които са готови да се учат и искат да се учат. Освен това те са и много креативни. Има и още едно нещо, което е много полезно, а именно това, че общуваме заедно." - каза Светлана Дичева.

Агапи Асприду работи в гръцка редакция на Радио България, а Мария Петрова е редактор в новинарския отдел на програма "Хоризонт". Ето какво споделиха те за радио Видин:

"Прекрасно е, че можем и ученици, и преподаватели заедно да обсъдим работата ни и да споделим неща, които не успяваме да си кажем в забързаното ежедневие... Успяхме да се запознаем и с колегите от регионалните радиостанции на БНР, което е много хубаво."

Общата страст на Агапи и Мария са танците. Агапи се занимава повече от десет години с танго, а Мария дори преподава спортни танци заедно със своя съпруг.

Ангелина Пискова е журналист от програма "Хоризонт" на Българското национално радио, която днес следи кризата в Украйна. През своята дългогодишна кариера е правила репортажи от различни горещи точки на Европа и света. Ето какви съвети даде тя на обучаващите се курсисти:

"Има хора, които не умеят да дават интервюта и не обичат да говорят. Затова е много важно да се води просто диалог със събеседника, а не да се водите по предварително написани въпроси и сценарии, защото това не винаги ще ви помогне." - посъветва обучаващите се Ангелина Пискова.

"Училище за радио" на БНР се осъществява с финансовата подкрепа на програмата за партньорство на Европейския съюз за радио и телевизия и ще се развива в шест етапа. Още по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49