Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Узуново - село с традиции, история и плодородна земя

Снимка: Светослав Цветанов


В рубриката "Добро утро, кмете" сме на гости във видинското село Майор Узуново. Селото, край което през миналата година археолози откриха неолитно селище. Нямаме много време за разглеждане на Майор Узуново, това ще го направим при следващото ни ходене до там. Обещали сме им на хората!

За краткия ни престой в селото обаче, успяхме да запишем местния фелдшер и няколко жители. Всички те похвалиха настоящия кмет, че си върши работата, че умее да работи с хора:

"Това е най-добрият кмет засега. Направи здравния дом в селото. Много се старае", обобщават местните.  

СнимкаКметът на Майор Узуново Станислав Георгиев ни посреща пред кметството и от него научаваме, че до 1934 година името на селото е Халваджии. Прекръстено е на офицера Атанас Узунов, ръководил отбраната на Видин през Сръбско-българската война в 1885 г. Тази година се навършват 80 години от преименуване на селото.

"Село с традиции, история и плодородна земя. Не случайно нашите прадеди са избрали за наш празник Петровден. Тогава е и празника на църквата ни "Св.Св. Петър и Павел". Всички хора си спомнят за насажденията от ябълки, череши, вишни, праскови, круши и грозде. С една дума, Майор Узуново беше една райска градина за Видинския край", разказва кметът.

Местният първенец не скрива, че обича екипната работа, затова и хората го уважават.

Снимка"Знаете ли кое е най-важното - у мен няма злоба. Искам да запазя добрите отношения с всички от селото. Аз живея с проблемите на хората. С това, че безработицата е голяма, че има кражби. В Майор Узуново живеят 260 души. Има много възрастни хора. Но пък има и хубави неща, направени за селото. Миналата година подменихме почти всички ел. стълбове, кабели и кутии. Ремонтирахме пътя до разклона, баластрирахме две улици. Направихме ремонт и на кметството, на читалищната сграда, на медицинския кабинет", хвали се Станислав Георгиев и пожелава но всички от Майор Узуново да са здрави, и да запазят добрите съседски отношения помежду си.

Целият репортаж за село Майор Узуново чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00