Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици ще помагат за опазване на археологически ценности

4
Останки от крепостна стена на Бонония
Снимка: Радио ВИДИН
През това лято освен, че имаше редовни археологически проучвания на Рациария, имаше проучвания и във Видин, в района на кула номер 8 от античната крепостна стена на Бонония, в квартал "Калето". Кулата се намира между днешните улици "Гладстон" и "Цар Асен I" и е открита случайно преди години при изкоп за основи на блок. Последните проучвания са правени през 1989 и 1990 година. В района на античното селище бяха извършвани само спасителни археологически разкопки, тъй като с годините обектът се бе превърнал в квартално сметище. Това припомни археологът от Регионалния исторически музей (РИМ) във Видин Илко Цветков.

"С годините обектът запустя и се превърна в сметище, нямаше пари за проучвания след демокрацията. Сега, със скромни средства, успяхме да изчистим обекта, за да се продължи проучването. Установихме монолитно крепостно съоръжение от античността. Необходимо е от Общината да кандидатстват с проекти, да се намерят средства и на всяка цена да продължим работа. Голяма част от терена в западната крепостна стена е общински и има възможност да се направи археологически резерват в градска среда- да се консервира и експонира"- обясни археологът.  

Така изглеждаше обектът в началото на 2014 годинаПо време на изкопните дейности на проекта за водния цикъл във Видин е засечено продължение на крепостната стена, което е наложило временно спиране на обект по улица "Тополовец" зад ПГТ "Михалаки Георгиев", бившия техникум "Вела Пискова", посочи директорът на видинския музей Фионера Филипова:

"Хубаво беше, че това съвпадна и с водния цикъл, защото при разкопаването на една от улиците открихме продължение на крепостната стена. Спряхме участък от водния цикъл, но мисля че взаимно дори си помогнахме."


За археолозите е ясно, че Бонония е била една значителна римска крепост с масивни стени. За това говори откритата стена с ширина близо 4 метра. Това е била най-мощната крепост, строена по времето на император Константин в началото на IV век. Сега е времето общността във Видин, и не само, да научи за значението на този обект и огромната му роля за туризма. Зидовете от крепостта биха могли да се реставрират по подобие на капиите.

"Това е голяма възможност за туризма в региона. По подобие на Хисаря, където антични стени минават през целия град, тук може същото да се направи. Много малка част от стените са застроени с блокове. Има големи пространства, които могат да се превърнат в паркови зони, както османската стена и капиите"
- смята археологът д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН.

СнимкаУчениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" ще участват в опазването и консервацията на кула № 8 от античната крепостна система Бонония. Идеята е на учителя по история и цивилизация в училището Любен Добрев. По съвместна инициатива и с одобрението на РИМ Видин учениците ще могат безплатно да посещават историческите обекти.

"Ученици от училището, които проявяват интерес, ще се включат в инициатива под ръководството на учителя си Любен Добрев. Те ще участват в обгрижването на разкопките- да не се допуска тяхното замърсяване или вандалщина. Ако имаме възможност по някой от проектите, по които работим, ще облагородим мястото, след като съгласуваме идеята с ръководството на музея и Общината. Искаме да привлечем вниманието на учениците към историята на града, защото през последните 25 години доста неглижирахме възпитанието на децата към възприемането на културно-историческото наследство. Целим да захраним по някакъв начин тяхното самочувствие и гражданска позиция за наследството на България"
- подчерта директорката на училището Евлогия Манджукова.


Още за това как видински деца ще помагат на археолозите за опазването на културно-историческото богатство на Видин може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45