Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравия детски организъм

Снимка: Десислава Андреева

Здравословното хранене при децата е приоритет на всяка една майка. След захранването със зеленчукови и плодови пюрета, неминуемо идва и времето малчуганът за първи път да опита обща храна. Някои родители я приготвят вкъщи. Други пък се доверяват на детските млечни кухни, чиято цел е да работят единствено и изцяло в услуга на децата, както и за удобство на родителите, като се приготвя здравословна, питателна храна, съобразена с възрастта на детето. Защото не е без значение как ще се положат основите на здравия детски организъм.

В Детската млечна кухня на ул."Дунавска" във Видин проверихме как се приготвя храната за най-малките, спазват ли се всички изисквания на Министерството на здравеопазването, каква е хигиената, начинът на стерилизация на стъклените буркани с винт, както и дали има евентуални проблеми с тях. В кухнята се приготвя дневното меню за децата, разлива се в бурканчета и се разнася до останалите два пункта- на улица "Широка" и в кв. "Г. Бенковски" със специален превоз, като на всеки пункт при получаването на храната присъства служител на Детската млечна кухня. От нейната услуга се ползват над 180 родители, но тук бройката е плаваща, тъй като през зимата тя драстично спада до към 100 деца, през лятото пък се увеличава.

Анкета на Радио ВИДИН с ползватели на детската кухня показа, че повечето родители са доволни от услугата, която получават, храната е вкусна и се приема добре от децата, но е налице и случай, в който е имало нарушаване на целостта на бурканите и са попаднали стъкла в храната. Дали това е прецедент, никой не може да каже. Факт е обаче, че въпросната майка вече готви за детето си вкъщи. Служителите в кухнята са запознати със случая, който е от лятото на миналата година.

Снимка"Каква е гаранцията, че майката не ги е счупила, като е бутала количката си в тези разбити улици"- така отговориха те.

За влошено качество и безвкусна храна през 2013-та година друга майка подава жалба до кмета на община Видин. Направена е проверка по случая, която не открива несъответствия, които да са в разрез с установените изисквания. По този повод е направено допитване до всички родители, дали храната да се предоставя в пластмасови купички. Повечето от тях не били съгласни с нововъведението, което би оскъпило услугата с 50 процента, каза управителят на Направление "Социални услуги и здравни дейности" в Община Видин Роми Гергова. Една купичка излиза 0,13 - 0,15 лв., при три хранения на ден, 0,50 лв. струва храната в купички, плюс купонът от 1 лв., който от години не е променян.

СнимкаМенюто в Детската млечна кухня във Видин се приготвя по нов рецептурник, в който всички изисквания са изпълнени за мазнина, въглехидрати, млечните продукти са с ниска масленост от 2 процента, дори има и рецепти, в които се ползва кафява захар. Грамажът е намален. Супата е 100 грама, основното и десертът по 130-150 грама. Главният готвач Бисера Теофилова обясни, че ако първото хранене е без месо, то задължително основното е месно хранене, и обратното. Риба децата получават веднъж седмично, десертите са разнообразни.

СнимкаОт Детската млечна кухня във Видин увериха майките, че стерилизацията на стъклените буркани с винт се прави старателно и повод за притеснение не бива да има. Капачките се дезинфекцират, тези с ръжда пък се отстраняват. Стерилизаторите са три, всеки с вместимост по 200 буркана.

С решение на видинския Общински съвет, преди две години- през 2013-та, Направление "Здравни дейности", към което е и Детската млечна кухня се слива с направление "Социални услуги".

В Детската млечна кухня във Видин работи персонал от 5-ма души- инструктор по хранене, домакин, главен готвач, готвач и един работник кухня. От скоро те приготвят и доставят менюто и в Центъра за настаняване от семеен тип, плюс Защитеното жилище по 5 пъти на ден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00