Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова лява партия- необходима ли е?

Снимка: Полина Тодорова
В политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това има ли необходимост от нова лява партия. Провокира ни това, че преди дни независимият депутат Велизар Енчев каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" на БНР, че ще създаде нова лява партия по модела на гръцката СИРИЗА. Той заяви, че стотици хора, потърсили контакт с него във Фейсбук или при срещите му с избиратели, са изявили мнение, че трябва да бъде създадена недискредитирана политическа формация. Относно новата партия Велизар Енчев заяви:

"Ще бъде лява, каквато е СИРИЗА. Моето мнение е категорично, след тези 25 години се оказа, че ни управлява една паразитна буржоазия, която е създадена от криминален преход. Казвам "паразитна", защото тя нищо не създаде, а получи наготово."

Записахме мнението и на няколко леви народни представители. С депутата Филип Попов от Видинския регион разговаряхме ден по-рано по телефона, малко преди да започне Форум "Северозапад" в Монтана:

"Не виждам перспектива за нова лява партия. Единствената лява социална партия в България е БСП. Доверието в парламентарната система изобщо се поизчерпа. Българите се нагледаха на месии, трябва ни стабилност и стабилна, последователна лява политика. Не мисля, че нова лява партия ще откъсне от електората на БСП."


Заявката за създаването на нова политическа партия, която да е алтернатива на политическото статукво и да обединява широки слоеве от обществото, вече е дадена. Има ли обаче необходимост от нова лява партия?

"Поредната партия трябва да е нещо много съвършено, на много високо ниво, за да успее да убеди избирателите, че предлага алтернатива. Електоратът на АБВ се разраства, мисля, че трябва да има едно обединение в лявото пространство", заяви народният представител Иван Иванов от АБВ, от Видинския регион.

Според депутата Георги Божинов от БСП, от Врачанския регион, една нова лява партия не би ги притеснила, но:

"Ние разбираме, че трябва да коригираме и говоренето си, и ефективността от политическото си поведение. Очакванията за такава конкуренция ще бъдат полезни за нашата партия".

"Достатъчно партии има в България...Не би трябвало да има нова лява партия, безсмислено е... Въобще нямаме нужда от политика", са част от мненията на видинчани в анкетата на Пламен Коцев.   

Ще има ли сериозен взрив и у нас, само времето ще покаже. Макар че българинът е много различен от гърка. Гърците се борят да оцеляват като нация, а ние- индивидуално.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45