Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровен разговор за пътищата, свлачищата и незаконната сеч в община Макреш

Снимка: Светослав Цветанов
Над 1 600 души живеят в община Макреш. И както и в другите села от Северозапада, така и в Макреш безработицата е основен проблем. Спомняме си, как преди по-малко от две години, при едно от посещенията ни там, кметът на общината Иван Каменов ни каза, че не големите инвестиции решават проблемите на хората, а дребните човешки неща. И че кметът, със своите правомощия не може да реши всички проблеми. Но използвайки положението си на кмет, той може да намери онези институции, които имат правомощията, за да се свърши добра работа. Сега в "Добро утро, кмете" отново сме на гости на Иван Каменов. Този път управникът разказва пред Анжела Каменова за предстоящите ремонти на пътищата, за свлачищата и високите подпочвени води в общината.

"Критичните участъци в общината са най-вече свлачищата, които се получиха миналата година на Великден, в село Толовица. Имаме един участък, около 160 линейни метра от четвъртокласната пътна мрежа (това е разклона от третокласния път към селото), който вследствие на големите води се свлече. Регистрирахме го в Комисията по бедствия и аварии, одобрени сме по исканата сума, кандидатствахме с работен проект. След Великденските празници очаквам официалното писмо, за да направим и съответната процедура за избор на изпълнител. Трябва да го оправим този път, сумата е 226 хил.лв. Мисля си, че тази година по отношение на асфалтирането и изкърпването на пътища и улици, като събера, отиваме някъде на около 2 млн. и 300 хил.лв. От месец февруари тази година имаме и около 34 имота в село Макреш, чиито приземни етажи на къщите, мазетата на хората са постоянно пълни с вода.", каза Иван Каменов.

СнимкаИ по още един въпрос Анжела Каменова поговори с кмета на община Макреш Иван Каменова- за горската мафия, която изглежда напълно недосегаема и за незаконната сеч- нарушение, превърнало се в трайна тенденция.

"Много, много, много е незаконната сеч в общината. Доста конфискувани дърва имаме, в малки количества, но като цяло много хора се занимават с незаконна сеч.", заяви управникът на община Макреш.

А на всички ни е ясно, че справянето с незаконното изсичане на горите трябва да стане съвместно усилие на служителите на Горското стопанство, на органите на реда, но и на местното население.

Целия разговор с кмета на община Макреш Иван Каменов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00