Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работа, справедливост и човещина за хората в община Медковец

Снимка: Радио ВИДИН
От разговора ни в "Добро утро, кмете!", с кмета на монтанската община Медковец Венцислав Евгениев, става ясно как живеят в днешно време хората там.

"Трудно се живее. Беднотия...Желание има за промяна към добро, но в някои от случаите трябва да играеш ролята на великия комбинатор, само и само, за да помогнеш. То не е за един ден. Все по-близо стената идва до гърба ти и няма накъде да отстъпиш. 37-38% е безработицата в общината, сега ще се увеличи, защото няма програми за временна заетост", разсъждава управникът.

Иначе запазени сведения за земите в района на Медковец има от древни времена. Районът е богат на археологически паметници от 8-6 хилядолетие преди новата ера. Тогава се слага началото на обществения живот в Медковското поле, в което са открити следи от няколко праисторически селища. Село Медковец е основано не по-късно от първата половина на 18 век. Името му е свързано с предание, че някога наоколо е имало хралупи с пчелен мед. Основен поминък на населението e било земеделието и свързаното с него скотовъдство.

Снимка: http://medkovec.bg/Според сегашния управник на Медковец, за успеха на хората в общината има само една вечна формула:

"Много работа, много справедливост и много човещина!"

"В малките населени места кметовете са станали отдушник за всички проблеми на хората. И последна надежда. Когато имам възможност, помагам - на едни с хранителни продукти, на други с някоя и друга надница", казва кметът.

От 1991 г. до днес Венцислав Евгениев е кмет на община Медковец. Казва, че работата му е посветена изцяло на хората от общината.

"Защото обичам Медковец, обичам България и тук е мястото, където ние трябва да сме щастливи. Възможно е, ако сме единни! Не съм решил дали ще се кандидатирам отново за кмет. Ще се радвам да се появи някой по-млад човек, с нови идеи и нахъсан", мечтае си Венцислав Евгениев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00