Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато си "малък" човек- история с фатален край

7
Снимка: Светослав Цветанов
Чувстват ли се като аутсайдери в живота и на какво могат да разчитат отпадналите от обществото хора, когато някой от тях се нуждае от здравна или полицейска помощ? Отговори на тези въпроси дадоха представители на местната и на държавна власт по време на посещението на наш екип в белослатинското село Алтимир, след сигнал на наши слушатели за съмнителната смърт на местен жител.

Сигналът бе за мистериозна смърт на работник във ферма в Алтимир, за която наш слушател се обади да съобщи. Той каза, че има опасност едно убийство да бъде прикрито, защото става въпрос за обикновен, неграмотен човек, без родители- човек, който не познава друг свят освен този във фермата и най-много в селската кръчма- с една дума- аутсайдер.

Обадиха се и други слушателите, които сигнализираха, че въпросният мъж е бил системно тормозен от друг работник във фермата, който е от малцинствата и накрая, след поредния побой, човекът просто не издържал и починал. Часове преди това е транспортиран в болницата в Бяла Слатина, а оттам поради тежкото му състояние и в тази във Враца, където пък видели, че не е здравно осигурен и побързали да си го върнат вкъщи, където на другия ден починал. За смъртта му съобщил неговият брат, с когото живеели във фермата.

Фермата в Алтимир"Обадих се на полицията, защото умишлено се прикрива убийство. Мъжът е бил пребит, а в болницата са отказали да го приемат, защото цял живот е работил без да има осигуровки"- каза слушател, пожелал анонимност от съображения за сигурност.

Кметът на селото, Благовест Благоев първоначално обясни , че мъжът е починал от естествена смърт и на следващия ден ще е погребението му, но на другия ден изведнъж и той бе изненадан, че тялото е взето за аутопсия във врачанската болница.

Алтимир е село на няколко километра от Бяла Слатина, а пътят към него е кошмарен и осеян с безброй дупки, запуснатите бедни селца и безкрайно тягостно чувство, което обхваща всеки, който не познава особеностите на този край- регион в Европейския съюз, напълно изпразнен от съдържание.

Стаята, в която е живял починалиятВ болницата в Бяла Слатина веднага се сетиха за човека и за тежкото състояние, в което се е намирал.

"Съобщението за смърт също не пристигна до мен, тъй като лицето е транспортирано за аутопсия във Враца"- такава бе официалната информация по случая от прокуриста на болницата, Николай Димов.

"Познавам въпросното починало лице. Случаят се изяснява. Не се наемам с коментар на причините за смъртта"
- разказа и кметът на селото Благовест Благоев по време на срещата ни.

Екипът ни се срещна с доста хора в селото, колеги на починалия и свидетели, които не пожелаха да бъдат записани.

"Получен е сигнал от брата на починалия. Няма следи от побой или някакво насилие"- заяви пък лаконично говорителят на областната дирекция на МВР във Враца Красимир Василев.

В крайна сметка още същата вечер, тялото е било върнато в селото и веднага погребано. На погребението, според хора от селото, са присъствали двама души.

СнимкаДали е така или не, дали в селото съществува страх да се говори по някои теми или не, дали някои от институциите неглижират подобни случаи или не, щом стане въпрос за подобни хора- това всеки за себе си ще прецени. Има ли страх сред тези малки общности, има ли междуетнически проблеми, обръщат ли достатъчно внимание държавните и местните чиновници в тези случаи- въпроси без отговори все още.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45