Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесно ли се адаптира един чужденец в българско село

Англичаните Дейвид и Винсънт от село Вълчек: "На село е идеално за почивка"

4
Винсънт и Дейвид (от ляво на дясно)
Снимка: Радио ВИДИН
Лесно ли се адаптира един чужденец в България, добре дошли ли са тук и какво води англичаните в китните села на българския Северозапад? За да проверим, поемаме към видинското село Вълчек.

Дейвид и Винсънт са братя, родени в Англия. Но намерили новия си дом в малкото село в община Макреш. Казват, че животът в българското село е много спокоен, в него намират уюта и тишината, които им липсват в родното място. Наслаждават се на красотата на природата, вкусната храна и доброто вино. Дейвид има и хоби- обикаля с мотор красивите кътчета в България. Убедени са, че когато се пенсионират, ще заживеят постоянно тук.

"Тук сме от 2006 година. Селото е много спокойно, красиво, приятни хора живеят тук. Спокойствието и тишината ме правят много щастлив. Понеже в България е много студено зимата, зимните месеци се връщам в Англия, работя тогава, а от март отново идвам в село Вълчек. Хората на 95% от тях са дружелюбни, но има и една малка част от местните, които са подозрителни, но така е по целия свят, не само тук. Когато се пенсионирам, ще се преместя за постоянно. Пътувал съм доста, няма по-добро място, когато слънцето изгрява е нещо прекрасно"- разказа 52-годишният Дейвид.

Брат му Винсънт е на 55 години. Живее в Нова Зеландия, в малък град, където е спокойно и намира много общо между живота си там и на село. През почивките си идва във Вълчек. Обожава лова и риболова, както и хубавата храна, която се отглежда в дворовете на хората, а бирата и виното са много добри.

СнимкаМишел и Бари са англичани, които са започнали нов живот в България. Срещнахме се с тях там, където са избрали да живеят, далеч от родния им дом- сега притежават имот във видинското село Гара Орешец. Призванието, което ги е довело тук, е благородно, тъй като са част от инициативата "Да помогнем на българските улични котки и кучета".

"Занимаваме се с благотворителност. Нарича се "Да помогнем на българските улични котки и кучета". Какво правим всъщност- вземаме кучетата и котките от улицата и организираме всичко- от храната за тях, плащаме за ветеринарни грижи. Също така изпращаме много от кучетата зад граница- някои отиват в Англия, Германия. Последния месец изпратихме 18 животни, а следващия- нови 25. Това са всички породи кучета, имаме и кучета- инвалиди, кученца, големи породи, имаме много"- разказа Бари.

Със съпругата си Мишел живеят в Орешец от шест години. Местните хора определят като добри, но всяко правило си има изключения. Не се разбират добре със съсед, който отровил 13 от техните котки.

Снимка"Човекът от съседната къща отрови 13 от нашите котки миналата година. С друг нямаме проблеми, само с този съсед. Опитваме се да научим повече българи, да ги образоваме на хуманно отношение към животните. Да говорим с хората за това колко важно е животните да бъдат кастрирани, защото много от тях не вярват, че това ще реши проблемите. Казваме на хората да купуват храна за кучета, а не да ги хранят с хляб. Добър знак е, че започнаха да купуват гранулирана храна. Дори и местните магазинери зареждат с такава стока"- обясни Мишел.

В дома на Мишел и Бари заварихме 25 котки и десетина кучета, всичките безстопанствени, някои от които и в тежко здравословно състояние. Във ферма недалеч от дома им пък се грижат за изоставени коне и магарета.

"Не можем да спрем, луди сме по животните. Ще привличаме доброволци от други държави, които да ни помагат с кастрациите и обезпаразитяването. Скоро екип от Англия ще ни дойде на помощ, през юли. Те ще извършват кастрации във Видин", каза още Мишел.

Още за живота на Дейвид и Винсънт от Вълчек, както и на Мишел и Бари от Гара Орешец може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45