Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначиха на работа 140 безработни от Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

140 безработни лица от Видинско получиха трудовите си договори по схема "Подкрепа за заетост", финансирана от  Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Договорите са за 4 месеца, а първите от тях бяха връчени от областния управител Момчил Станков:

"За община Видин са най-много лицата, които ще започнат работа при нас. Те са 81 на брой, в община Кула са наети 13 лица, а в община Димово са 12. В община Брегово са 8, в Белоградчик и Ружинци са по 5, а в Ново село са 4. В общините Бойница, Грамада, Макреш и Чупрене са назначени по 3."

Основните дейности на наетите по програмата са свързани с превенция на бедствия, заяви и заместник областият управител Огнян Ценков:

"Естеството на работата, която вие ще осъществявате е насочена пряко в осъществяване на дейности за превенция на евентуални опасности от наводнения, свлачища и други, които се случиха през зимата и пролетта. Също така ние трябва да сме готови при необходимост да осъществим аварийно - спасителни дейности."

Мненията на получилите трудови договори са разнопосочни. Част от тях са безработни от дълго време:

"Безработен съм от 7-8 години. Тези четири месеца са нищо. Дупка във водата. От 12 години съм безработна. Потписах договор и съм доволна. Аз съм безработна от 2 години. Извикаха ме от Бюрото по труда за тази работа. Малко е. 4 чмесеца са малко за Видин. Точно през зимните месеци ще останем без работа. Аз съм безработен от 1991 година. Тогава се върнах от СССР. Работел съм, но никои не ми плащал осигуровки. Сега съм доволен, че 4 месеца ще взимам заплата. Радвам се, че ще бъда полезен. Ако не за себе си то поне за държавата."


В община Видин 33 лица ще подпомагат екипите на "Напоителни системи" и Гранично полицейско управление - Видин, останалите са разпределени в 17 села на територията на общината. През първите два месеца наетите лица ще бъдат обучавани по ключови компетентности от експерти на Областна администрация Видин, определени за наставници според изискванията на европейския проект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03

Монтана модернизира уличното си осветление

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана . Финансирането е по проект за 926 000 лева. В Монтана започна поетапната подмяна на уличното осветление. Ще бъдат поставени нови 2000 енергоспестяващи лампи, съобщи кметът Златко Живков. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост с 926 000 лева, от които..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

В Кула организират концерт, посветен на хумора

На 4 юни самодейците от НЧ "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще участват всички..

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Ползването на спортните площадки в училищата ще обсъждат общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на..

публикувано на 03.07.24 в 08:21

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36