Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В задънена улица ли е интеграцията на ромите?!

Снимка: Радио ВИДИН Архив
В обществения час този вторник говорим за това дали е в задънена улица интеграцията на ромите. Има ли проблем с ромския етнос? Преди дни вицепремиерът Ивайло Калфин поиска от институциите анализ на изпълнението на досегашния план за действие по Националната стратегия за интегриране на ромите. Еврокомисарят Кристалина Георгиева пък призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образованието на децата от малцинството. Пред БНР тя посочи, че трябва повече да се прави и за използване на парите от Европейския съюз.

"Над 110 милиона лева от новите еврофондове за България са предназначени специфично за интегриране на ромите"
, заяви Кристалина Георгиева пред Никола Миладинов, кореспондент на БНР в Брюксел.

По темата дискутираме с Донка Панайотова, председател на организация "Дром" във Видин. Тя е с 20 години опит като учител и в гражданския сектор.

"Във Видинския регион ромските ученици завършват средно образование. Имаме постъпили във висши учебни заведения повече от 3 000 ученика. Ние от неправителствените организации работим в посока интеграция на ромите. Сега непрекъснато се говори за роми и за не роми. Искам да подчертая, че ромите имат лични документи, които са български. Оттук трябва да тръгнем - ние всички сме български граждани. Това деление го правят политиците. Десетилетието на ромското включване целеше държавите да правят политики за интеграция на ромите и да отделят от държавния бюджет. Това не се случи през всичките тези години, от 2005 до 2015 година. Затова интеграцията на ромите не се случи"
, коментира Донка Панайотова.

СнимкаОказва се че, има и добри примери на активни роми, които изпращат децата си на училище. Открихме ги в ромския квартал "Карловица" в Белоградчик. Хората от този квартал масово започнаха да водят децата си на детска градина още от тригодишни. Персоналът на детското заведение е изненадан, а на учителките се наложило да обогатят познанията си по чужди езици, за да се разбират с най-малките. От 38 деца в първа група на детската градина в Белоградчик, повече от половината са от ромския квартал в града. До сега в групите имало едва по едно-две деца от ромски произход, казва пред Анжела Каменова главната учителка в Обединено детско заведение "Иглика" Марушка Пенкова:

"От началото се наложи, за да можем да се разбираме с тях, ние учителките да учим техни думи, най-елементарни, за да можем да се разбираме с тях." След няколко месеца усилия, езикова бариера за децата вече няма.

"Основната работа беше насочена към обогатяване на активния речник на децата с български думи. Предимно четене на приказки, учене на стихчета"
, разказва още Марушка Пенкова. Някои от родителите като Велизара Красимирова изпращат децата си в градината, защото искат за тях по-добро възпитание от своето:

"Искам да си изуча детето, да го възпитавам по друг начин, да не стане като мене, да се ожени малка, да бъде по-културна, по-възпитана, с образование… " Децата нямат предразсъдъци. Създават ги възрастните, казва Галя Богданова:

"Децата в ранна детска възраст… при тях я няма бариерата на общуване. Няма го усещането за различие, защото всички деца са абсолютно еднакви."
В детската градина в Белоградчик смятат, че освен на персонала, заслуга за посещенията в групата имат и хората от ромската общност. Преди година медиатори обикаляли от врата на врата в квартала, за убедят ромите да изпратят децата си на училище. В детската градина работят и по проект "Готови за училище", който също цели да приобщи децата от ромски произход.

Още по темата за интеграцията на ромите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42