Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независими ли сме като държава и като личности?!

Снимка: Радио Видин
Наистина ли сме независими като държава и като личности. За това говорим в "Посоките на делника" на 22 септември, когато България чества своята независимост.

Годината е 1908, когато в църквата "Св. 40 мъченици" правителството на Александър Малинов обявява независимостта на страната спрямо Османската империя. Поражда ли обаче тази голяма дата празнични емоции? Свързахме се по телефона с Юлий Йорданов, журналист, краевед, добре познат на нашата общественост в Северозападна България като ревностен изследовател и ценител на истинската история, като враг на белите петна в нея.
"Независимостта на България е официален празник, който би трябвало да бъде национален. А що се отнася до това, че някои го ползват само като почивни дни, то е въпрос на организация и вината трябва да търсим в самите себе си. Ние не можем да оценим какво точно означава тази независимост. Според мен, независимостта е едно състояние на духа. Ако не беше извършен този акт от цар Фердинанд и от тогавашния министър- председател Малинов, България никога нямаше да бъде призната като свободна държава. Българинът е копнеел да бъде независим толкова много векове. В днешно време личността е поставена на сянка. Тази личност е убита от обстоятелството, че трябва да оцелява.", каза Юлий Йорданов.

Попитахме и някои наши представители на законодателната и местната власт от Северозападна България, наистина ли сме независими като държава и като личности.
"Зависими сме, за голямо съжаление, малък народ и малка държава- няма начин да не е зависима...Независимостта на българина- това е само едно илюзорно название, ние сме тотално унищожени...Трябва да имаме вътрешното усещане и самочувствие, че сме независима държава...Всеки човек слага рамките на своята независимост, а по отношение на държавата- трябва да се стремим към по-голяма независимост."

Откритият паметник на опълченци в Криводол; снимка: Жоро АлександровНаистина ли сме независими като държава и като личности? И считаме ли за нужно да отбелязваме бележитите дати в нашата история. Точно на днешния ден във врачанската община Криводол откриха паметник на опълченци, защитавали България по време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. "Монументът е построен с дарения на признателните потомци. Освен откриването на паметника, в града имаше и прояви, с които отбелязахме Независимостта на България.", каза Христина Кръстева, главен библиотекар в Народно читалище "Никола Вапцаров 1924".

Нужно е наистина да отпразнуваме подобаващо една от най-блестящите дипломатически акции в най-новата ни история. Нищо, че някои историци и патриоти ни казват, че винаги сме били на страната на губещите. Пламен Коцев записа мнението на видинчани, наистина ли сме независими като държава и като личности.

"В никакъв случай не сме независими. То е ясно от всичко, което се случва в политиката ни- външна, вътрешна и т.н... За празнуване- празнуваме, но по същество- къде ни е единността?"

И две слушателски мнения по повод Независимостта: "Независими сме само в мечтите си, но за тях остава все по-малко време- трябва да оцеляваме." и "Никога няма да бъдем независими и днес е празник на тази независимост."

Все пак можем да се опитаме да почетем днешния празник искрено и истински, защото 22 септември е една от малкото дати, в която заслуга за развитието на България има най-вече дипломацията.

Още по темата, наистина ли сме независими като държава и като личности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45