Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости при съседите

11
Снимка: Радио ВИДИН

Оставащите дни до Нова година са подходящо време за кратка разходка до нашите съседи в Сърбия и Румъния, а защо не и до Турция. Време за покупки, за разглеждане на местни забележителности и разбира се за местната кухня.

Обичайно видинчани пътуват за развлечение и по празници в съседните сръбски градове. Един от най- посещаваните е Зайчар. Там, например, може спокойно да си хапнете сланинка и да опитате от местните ракии, без да се притеснявате. За тамошните специалитети и забележителности разказва Росен Ракаджиев, учител по физическо възпитание и спорт във видинската Природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I".

"Винаги като дойдат празници, човек е склонен да отпусне душата, да развърже кесията и да си направи екскурзия. А лично с мои приятели всяка година ходим в Зайчар в съседна Сърбия, за да се насладим на изключително разнообразната и вкусна сръбска кухня. Изкарваме си страхотно там. Бих препоръчал на всички да опитат техния специалитет каймакът. Трябва да го търсите в насипно състояние в сръбските млекарни. През зимния период в Сърбия почти не се сервират салати от пресни зеленчуци. По всички заведения се предлагат предимно домашно приготвени туршийки, сланинка, чушки, в комбинация с традиционните крушовица, сливовица, дуня. Най- разпространени в Сърбия са ястията от свинско месо. Перфектните музиканти и певачи те карат истински да се насладиш и максимално да разпуснеш дори от една кратка, еднодневна екскурзия", разказа Росен Ракаджиев.

Снимка: Росен РакаджиевЗайчар впечатлява със своята подреденост и чистота. Сградите са с характерен облик. Имат интересни магазини, само 7-8 са марковите спортни магазини, от които видински спортистки пазаруват маратонки и екипи.

Най- важният туристически обект в Зайчар е римската крепост Феликс Ромулиана. Намира се на 11 километра от града по пътя за Парачин. Казват, че крепостта е един от най- интересните в Европа римски обекти. Дворецът е построен по поръчка на император Гай Валерий Галерий Максимиан е посветен на майката на владетеля.


Дунав мост 2 изключително много улесни пътуването до най- близкия на Видин град от другата страна на река Дунав - Калафат. Ако вече сте били там и сте разгледали центъра, сега може да отидете до друг от най- посещаваните градове в Румъния- Крайова.

Замъкът Пелеш, снимка: Росен Ракаджиев"Хубаво място е Крайова, в момента е невероятно украсена със светлини- два тунела от светлини. Направени са малки павилиончета, на които се предлагат сладки, меса, вино. Може да се посети арт музеят. Ледена пързалка има. Разликата в цените е малка. Могат да се мерят хубави неща. Румънците са си запазили стопанския сектор. Ако си купите колбаси, те са просто с друг вкус, а цените са близки до нашите. Много голям избор има на производители. Ако човек има два дни на разположение, може да отиде и до Синая. Намира се на около 330 - 350 километра от Видин. Там може да се разгледа замъкът Пелеш- може би най- красивият замък в Европа. Минава се през Карпатите- изключително живописно пътуване. И, разбира се, може да се комбинира с посещение на замъка на Дракула", каза Розалина Илиева, учител по икономически дисциплини в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Тя е планински водач и в същото време организира екскурзии.

Ще ви предложим още една дестинация, често посещавана от българи и то- целогодишно. Това е турският град Одрин. Намира се на десетина километра от граничния пункт "Капитан Андреево".  

В Одрин е най-красивата в цяла Турция Селимие джамия (архитектът ѝ е от български произход) и две  български православни църкви - "Свети Константин и Елена", в която е паметникът на първия български екзарх и Видински митрополит Екзарх Антим I и "Свети Георги", издигнати по инициатива на почетния гражданин на Хасково- Костадин Карамитрев. Търговската част е близо до джамията. Освен магазини, по няколко улици има и подземни пазари, където може да се намери всичко. В едно от магазинчетата за сувенири работи българката Перихан Мюмюнова. Предлага на туристите изсушени подправки, разнообразие от билки, чай, сапуни с различни аромати и съставки, изсушени чушки, нанизани сухи сини домати, масла и есенции.

Снимка"Туристите от България купуват подправки, билки. Имаме и сапуни- например от дафинов лист и зехтиново олио- против косопад и от зехтин- против пърхот. Предлагаме и билки като петмез /сгъстен сироп- б.а./ за кашлица и най- различни видове болести. Това са масла, различни видове. Използват се като парфюмчета и за масаж. Предлагаме изсушен син домат", показа разнообразието от стоки в магазина Перихан Мюмюнова. Зареждат от местни търговци, продуктите са ароматни и красиво опаковани.

Перихан Мюмюнова ни изпрати с малък подарък от сърце, да го отнесем в България- 7 подправки, които се предлагат в пликче, подредени са по цветове и ухаят чудесно. Обясни, че в Турция, когато закусват филия с олио, топят хляба в подправките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15