Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкция на улици и спортни площадки ще правят в Грамада

Безработицата е най-големият бич за хората в Грамада, не отрича кметът Милчо Башев

4
Снимка: радио Видин
Безработица и липса на перспектива за младите- това са проблемите, които тревожат най- много хората от град Грамада. Повечето от тях са възрастни, а децата им са по държавите, търсейки препитание и по- добър живот. Притесняват ги и кражбите

"Важно е работа да има, иначе добре се живее... В момента съм ядосан, как се живее- лошо се живее. Ядосан съм от неуредиците в държавата, няма къде да се работи, глад, крадат. Изоставихме си децата, тръгнаха по държавите- с три деца съм, а сега съм сам, е защо?! Лекар идва след обяд само, обяд е а пък аптеката не работи, лошо е за старите хора. Крадат, и в къщите влизат и бият хората за тия стотина лева, дето ги дават. Със страх седим да не ни прибият за тия пари, тропне ли се навън, мислиш- дойдоха да ме прибият"-
оплакаха се пред Йорданка Петрова жителите на Грамада.  

В Грамада проблем напоследък са високите подпочвени води, които наводняват мазетата на къщи. Когато се налага, в употреба влиза отводнителната помпа, с която общината разполага. Тя е в помощ, както и собствения пожарен автомобил, който имат от години.

Снимка"Пълнят се мазетата от подпочвените води, те хората сами си я изпомпват, когато се налага имаме и голяма помпа, но още не сме я ползвали. Спокойно е и с язовирите, няма преливане, не са пълни, правена е проверка"
- обясни общинският кмет Милчо Башев.

Йорданка Петрова попита кмета на Грамада кои са най-важните задачи, чието изпълнение на търпи отлагане.

Оказва се, че те са много- от ремонт на улици и тротоари до подмяна на водопровода. Общинското ръководство мисли и за развитието на спорта в общината, като е замислила да построи нови площадки за футбол на малки вратички и закрита зала за волейбол и баскетбол.

Снимка"Искаме да направим реконструкция на 11 улици, да се подменят водопроводните тръби, да се асфалтират после, да се оправят и тротоарите. В другия проект до стадиона ще направим спортни площадки с терени за футбол на малки вратички, зала тип шатра за волейбол и баскетбол. Ще подсигурим за младите, които искат да се занимават със спорт треньори"- обеща кметът.


Безработицата е най-големият бич за хората в Грамада, не отрича Милчо Башев. От началото на месеца работа към общината са започнали 28 младежи. Грижа остават другите 250 безработни, за които шансовете да си намерят работа тук са почти нищожни. Намаляват и децата, като за година бебетата са не повече от осем, отчита с болка тенденцията общинският кмет.

Нова детска площадка има до сградата на читалището в Грамада, обновен е и центъра- с нови алеи, пейки, кошчета. Там също има модерна детска площадка. На тях обаче екипът ни не видя деца, по улиците на града също имаше малко хора. Дали заради лошото време, или и Градама, както и другите по-малки населени места в Северозапада бавно, но сигурно обезлюдява...

Още за живота в Грамада може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45