Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на на физическата активност и спорта се провежда в Монтана и Враца, Видин за сега не е в пейзажа

10
Снимка: Колаж Ваня Минева


"Открий твоето движение", това е мотото, под което от 23 до 29 май се провежда Седмицата на физическата активност и спорта, инициирана от Международната асоциация за спорт и култура. В България тя се провежда от 2012 година, като се координира от "BG Бъди активен"- сдружението е основано през 2011 година с една единствена цел- популяризиране на спорта и движението за здраве сред гражданите на България. Кампанията предлага възможности за всички хора да бъдат физически активни, като поканата е от типа "отворени врати".

Общинският младежки дом в Монтана е за четвърта поредна година в програмата и тази пролет получи награда за цялостен принос. Враца са дебютанти, а Видин за сега не е в пейзажа.

Искаме ли и можем ли да отделяме време за активно спортуване- това коментираме днес.

Видин, Градската градина, Снимка: Ваня МиневаСпоред последните изследвания от 2014 година на Евробарометър, България е държавата с най-висок процент физически неактивни хора- 78%. Като едва 2% от българите спортуват почти всеки ден, а само 14% от населението извършва по-леки форми на физическа активност като: ходене пеш, каране на велосипед с умерена скорост, лек труд в градината. Изследването показва също, че 41% от българите прекарват в седене 5 часа дневно всеки или почти всеки ден. Според проведените проучвания става ясно, че 67% от населението определя като мотивиращ фактор за започване на спорт или друг тип физическа дейност примерът на близки, роднини и приятели. 48% твърдят, че са по-работоспособни след като са спортували. 65% са на мнение, че кампании и инициативи, свързани с физическата активност повишават информираността за ползите от нея. 75% от българите се чувстват по-жизнени и здрави, когато спортуват и са физически активни.

Целта на инициативата "Открий твоето движение" е чрез организирани събития в рамките на една седмица, веднъж или два пъти в годината, хората да си припомнят ползите от физическата активност, като така бъдат насърчени да опитат различни активности и да изберат тази, която най-много им допада и ги мотивира да се движат всеки ден. Националните координатори на инициативата- "BG Бъди активен", от 2012 година до момента са успели да раздвижат повече от 200 000 българи от над 300 населени места в страната.

Искаме ли и можем ли да отделим време за активно спортуване? Коментатори по темата са лекоатлети от видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков", които преди дни се върнаха с отборно второ място от финалите на Ученическите игри.

Отборът по лека атлетика на ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, Снимка: Стефан Йорданов, Личен архив"Това е една хубава възможност за създаване на разообразие, а и за развитие на двигателната култура. Надявам се и при нас- във Видин, да се случи. Това е възможност чрез забавление да се убедиш, че дори и само от време на време да се позанимаваш със спорт е и приятно, и полезно. Освен това е и възможност да се излезе на въздух с приятели. Защо да не ги предизвикаш да се състезавате в нещо, което еднакво добре умеете или пък еднакво добре не умеете... Ще е забавно. При възможност бих опитал спортове, които във Видин не са обхванати в клубове, или поне аз не зная да има такива- като стрелба с лък, дартс, или източни техники за релакс", казват Калоян Симеонов, Стефан Йорданов, Адалберт Антонов и Любослав Еленков, заинтригувани от всичко, което предлага програмата за Седмицата на движението в Монтана.

"Ние имаме в Градската градина едни уреди за фитнес на открито, които май за нищо не се ползват. Защо там да не се организира нещо такова", коментира и ръководителят на отбора Илиян Ангелов.

Докато си говорим в студиото на Радио ВИДИН, над 700 човека одобриха  идеята във Фейсбук. Което ме кара да вярвам, че има място в живота на Видин едно такова събитие, като Седмицата на активното движение.
 
Седмица на физическата активност и спорта, Снимка: Асен АсеновОбщинският младежки дом в Монтана е за четвърта поредна година в програмата и тази пролет получи награда за цялостен принос, като най-активен организатор на събития.

"Ние постоянно надграждаме с нови идеи поставеното преди четири години начало", каза за Радио ВИДИН Асен Асенов, директор на Младежкия дом в Монтана.

"Започнахме като отворихме вратите на тренировъчните зали на нашите стортни и танциви формации. На следващата година изведохме на открито някои от заниманията. После дойде спортният празник в събота- "Спортна събота". От Пловдив, където е офисът на "BG Бъди активен", ни изпращат рекламни материали, тениски, сувенири, награди. Ние добавяме със свои сили и средства каквото можем. Имаме си и наша инициатива- нарекохме я "Активна събота". Тази година сме си избрали датата 25 юни. Очакваме тогава да пристигнат и представители на "BG Бъди активен", като водеща организация. Надявам се времето да е подходящо, за да се получи празникът", разказва Асен Асенов.

Седмица на физическата активност и спорта, Снимка: Асен АсеновВ рамките на кампанията е спортният празник "Спортна събота", който е на 28 май, на открито, в парк "Монтанензиум", с начален час 8:00. Ще има открити занимания по Ба дуан дзин, Тайдзи, Винг чун, стрийт фитнес, шахмат, диско и брейк денс. Организаторите от Младежкия дом са предвидили състезания по надбягване с тротинетки, крос, дартс, забавни игри и много други. За победителите и най-активните участници са предвидени и награди.В заниманията могат да се включат всички, които оценяват важното значение на физическата активност за здравето, тонуса и хармонията на личността. Очаква се деца, младежи, възрастни да се присъединят към занятията. Те ще се проведат по следния график: 08:00 часа БА ДУАН ДЗИН- китайски упражнения за здраве; 08:30 часа ТАЙ ДЗИ ЦЮАН (китайско бойно изкуство)- открита тренировка; 09:30 часа- ВИНГ ЧУН ПРАКТИЧЕСКА САМОЗАЩИТА- открита тренировка; 09:30 часа ТАНЦОВО ШОУ И ОТКРИТ КЛАС ПО BREAK DANCE с танцова формация DANCE MACHINE; 09:30 часа ВЕЛОПОХОД до Лопушанския манастир; 10:30 часа ФИТНЕС НА ОТКРИТО; 10:30 часа Шахмат; 11:00 часа Надбягване с тротинетки; 11:30 часа КРОС- обиколка на езерото.
 
"Ще се опитаме да привлечем и всички участници в Дикоилиевите празници, които са по същото време. Това ще е едно забавно събитие за гостите на Монтана. Сигурен съм, че ще им хареса", добавя Асен Асенов.

Седмица на физическата активност и спорта, Снимка: Асен АсеновВ кампанията отново се включва и танцова школа "Финес". За първи път откликват Школа за народни танци "Ситница", Спортен карате клуб Монтана, Танцов ансамбъл "Северняци" при Общински детски комплекс "Ние, врабчетата" и Танцов ансамбъл "Пъстрина" при читалище "Разум-1883".

Какво още ще се случи до края на седмицата в Монтана: Школа за народни танци "Ситница", открити занятия по български народни танци на 26 май, от 18:30 до 20:30 часа за деца. Място: Бивш обувен завод, производствена сграда, входът е от към III ОУ "Д-р П. Берон"; Спортен Карате клуб Монтана, открита тренировка по карате Киокушинкай на 27 май, от 19:30 до 21:00 часа. Тренировките се провеждат във физкултурния салон на ФСГ "Васил Левски"; Танцов ансамбъл "Северняци" при ОДК "Ние, врабчетата", открити занятия по български народни танци на 26 май, от 18:30 до 21 часа- за детски групи. Място: Репетиционна зала в Общински младежки дом, ет. 2.

В кампанията "Открий твоето движение" за първи път се включи и Младежки дом Враца. Днес на площад "Христо Ботев" имаше свободни занимания по волейбол, колоездене, скачане на въже, федербал. Първата част на събитието завърши с голямо хоро под съпровода на Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца. С бягане участниците се придвижиха до Младежкия център, където ги очакваха разнообразни лични предизвикателства- като клякания, лицеви опори, коремни преси, изкачване на стълби и други. Приелите предизвикателствата се подкрепиха със здравословна храна и получиха гривни, значки, тениски с логото на кампанията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42