Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 деца ще тренират в школата на Фондация "Реал Мадрид" във Видин

Футболната легенда Емилио Бутрагеньо даде начален удар на демонстрационен мач на стадион "Г. Бенковски"

6
Снимка: Светослав Цветанов


Фондация "Реал Мадрид" откри във Видин Спортно училище за социална интеграция. Школата е първата в България, а за старта на проекта пристигна футболната легенда Емилио Бутрагеньо. На церемонията по откриването бяха също  министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на туризма Николина Ангелкова,  посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа, както и Николай Вълканов от холдинга, който ще подпомага школата във Видин.  Целта е чрез футбола да бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще за децата, каза Емилио Бутрагеньо, който даде начален удар за демонстрационен мач:

"Това, което основно ни доведе тук, в България, е една ясна цел- да опитаме чрез фондацията, използвайки футбола, да подпомогнем тези  деца. Това е основната цел, защото знаем, че футбола е много мощен инструмент, когато се подпомага децата де се забавляват, да са по-щастливи, да имат цел в живота."

За откриването на школата се работи от пет години. Като бивш председател на фондация „Приятели на спорта“ министър Ангелкова има личен принос за нея:

"Между самите социални школи се организират и състезания и тези, които са най-добри имат удоволствието да се срещнат с екипа на "Реал"-Мадрид, с действащите футболисти, което смятам, че за всички тези  деца е  нещо уникално."

Министърът на младежа и спорта Красен Кралев отбеляза, че футболът е не само велика игра, а и огромен социален проект. Според него това е кауза, която приема и "Реал" Мадрид – че спортът трябва да е достъпен за всички независимо от социалния им статус.

Фондация "Реал Мадрид" има подобни  школи в 72 държави по света.  Във Видин ще тренират 90 деца. Целта е чрез футбола да бъдат създадени по-добри условия за развитие в бъдеще за тях.

"С помощта на този проект 90 видински деца ще получат възможност да спортуват и да играят футбол, да изграждан полезни навици, да израснат заедно в екип и да се уважават взаимно един друг. Те ще бъдат обучавани под ръководството на специално подготвени треньори и аз съм сигурен, че възпитаниците на спортното училище ще получат възможност за ново свое развитие и за пълна реализация в българското общество"- каза на церемонията по откриването на школата кметът Огнян Ценков.

Министър Ангелкова каза, че се надява подобни школи да бъдат открити в още три града в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инициативата "Изпрати ни картичка" започва във врачанската библиотека

Инициативата "Изпрати ни картичка" организира регионална библиотека "Христо Ботев" Враца. Тя започва от утре, 14 май и е част от програмата по честване на 70 годишнината от създаването на врачанската библиотека. Проявата се провежда за първи път по идея на библиотечните работници. Целта е да се отбележи по различен начин празника на институцията и да..

публикувано на 14.05.24 в 08:00

Снимката на 13 май 2024 година

Училища от Северозапада изпратиха випуск 2024.  Общо 80 ученици завършиха  Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство.  Три паралелки в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин днес чуха за последно училищния звънец...

публикувано на 13.05.24 в 18:00

Математическата гимназия във Видин изпрати тържествено абитуриентите си

Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин тържествено изпрати днес 78-те си абитуриенти в присъствието на по-малките ученици, учителите, родители и много гости.  "Скъпи абитуриенти, този ден е краят на един цикъл от вашия живот - период на обучение, от който излизате с натрупани знания и придобити умения, които ще..

публикувано на 13.05.24 в 16:40

СУ "Цар Симеон Велики" във Видин изпрати зрелостниците си

Три паралелки в  Средно училище "Цар Симеон Велики"   във   Видин  днес чуха за последно училищния звънец. Учебното заведение изпрати випуск 2024. Благодарствено слово и апел към бъдещето на завършилите отправи директорът на гимназията Ирена Гъркова : "Честит празник! Сега казвате "сбогом" на училището. След години ще се върнете отново при..

публикувано на 13.05.24 в 15:46

Лесотехническата гимназия в Берковица изпрати своите абитуриенти

Вълнуващ празник бе изпращането на випуск 2024 в Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица . С любимото училище се сбогуваха учениците от специалностите  "Механизация на горското стопанство" и "Ловно и горско стопанство". Те бяха изведени в двора на училището от дечица от ДГ „Звънче“, за да си припомнят първия учебен..

публикувано на 13.05.24 в 14:50

Атракционното влакче във Враца работи по разписание

Атракционното влакче във Враца ще продължава да работи  по разписание. В делничните дни цветната композиция тръгва в 17.00, 18.00, 19.00 и 20.00 часа. В събота и неделя разписанието е друго. Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния..

публикувано на 13.05.24 в 12:30
ВиК аварията във Видин

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Видинският квартал "Вида" от сутринта е без вода . Причината за спряното водоподаване е смяна на част от канализацията заради авария на уличен канал, съобщи за Радио ВИДИН дежурният диспечер към "Водоснабдяване и Канализация - Видин". Очаква се водата да бъде пусната след 17:00 ч.  "Във "Вида" се полага канализация, сменя се част от..

публикувано на 13.05.24 в 11:18