Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и колко получава от земята?

Снимка: Радио ВИДИН

Кога се изплаща рента и как се разваля договор с арендатор? За отношенията между собственик на земеделска земя и арендатор говорим в "Посоките на делника" с председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите Александър Александров.

Получиха ли видинчани рентата и какви са им отношенията с арендатора?

"Имам 35 декара. Доволен съм от арендатора, освободил ме е от всякакви грижи. Плаща редовно рента, даже за тази година плати. На декар допълнително дава и половинка олио. За една година беше досега, а сега сме подписали за 3 години договор... Имам земя в Кулско. Засега съм доволна.  Нямам оплаквания... Плаща редовно, сега още не е платил рентата. Сега от този месец ще почне да плаща... Нашият договор е подменен, на 5 години го подменяваме... Прекара ме арендаторът- за миналата и за тази година не съм получила пари. Той е от Капитановци. Мисля че са фалирали. Сега съм я дала земята за догодина на друг човек... Много ниски са рентите, надолу из България са по- височки... Има някои бавят рентите, но ние нямаме проблем засега...", казаха видинчани.

Александър Александров е председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин. Казва, че преди 10-ина години Видинска област се славеше с най- много пустеещи площи- над 250 000 декара. Ситуацията сега не е така. В областта има достатъчно на брой земеделски стопани, които се занимават със земеделие.

"Аз смятам, че всеки един собственик на земеделска земя трябва да се отнася към нея като собственик, включително и арендодателите. Бих препоръчал на собствениците на земеделски земи да намерят подходящия ползвател. Нека да бъдат внимателни, нека да не се вглеждат във висока рента или каквито и да било други привилегии. По- добрият вариант е да се вгледат в това дали познават ползвателя, който обработва тяхната земя", съветва Александър Александров.

Председателят на Съюза на зърнопроизводителите във Видин казва, че няма арендатор, който да бави изплащането на рента и да държи парите в банка.

"В рамките на Видинския съюз на зърнопроизводителите от 54 членове аз смея отговорно да твърдя, че няма такива колеги. Лоялни са към своите арендодатели."

СнимкаПричината да не го правят била, че лихвите в банките в момента са ниски. Забавяне при изплащането на рента би могло да има, когато собствениците на земеделска земя живеят извън територията на областта.

Всеки един ползвател на земя, когато е сключвал договор, в него трябва да е упоменато в какъв срок ще бъде разплатена рентата. Договорът трябва да касае срокове, финансови параметри, взаимоотношения между страните. На основание неплащане на рента собственикът на земята може да развали договора с арендатора. Забавянето обаче не е основание за разваляне на договора.

"Развалянето става с анекс между двете страни. Най- лесният вариант е: собственикът на земята разписва един двустранен анекс, който се вписва в Агенцията по вписвания. Говорим за един относително "лек развод". Когато нещата опрат до "Аз не искам", тогава се решават чрез съда", обясни Александър Александров.

Може ли да се продава земеделска земя, която е под аренда и обработват ли се т. нар. "бели петна"? Подробностите- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10