Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 ноември- Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и младеж

Анна Данкова: Хората, които вярват, оцеляват по-дълго като семейство

Снимка: Личен архив на Анна Данкова
На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж. Тук отново се преплитат православният канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на години.

По темата днес разказва архимандрит Самуил. Срещаме ви и с едно християнско семейство от Видин. Анна Данкова и близките й се обръщат към църквата в тежки моменти от живота си. За ценностите на християнското семейство говорим и с израсналия в Бяла Слатина писател Николай Фенерски. За 14-а поредна година във Враца ще се проведе благотворителната кампания "Осиновете врачанско семейство". Не случайно акцията започва в Деня на християнското семейство.

За връзката между двата празника разказва архимандрит Самуил, председател на старинния храм  "Св. Петка" във Видин:

"С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. Въведение Богородично в България се чества като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Същността на празника е преди всичко християнска. Понеже празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж, то ние трябва да знаем връзката между двата празника. Родителите на Света Богородица- Йоаким и Анна са били много отдадени на Бог и един другиму. Те дълго време били бездетни, докато накрая Бог чул молитвите им и ги надарил с дъщеря - Мария. Те, въпреки дългото чакане, не се отчаяли. В християнското семейство трябва да се изглаждат всички недоразумения. Така правят истинските християни."

Анна Данкова и близките й се обръщат към църквата в тежки моменти от живота им. Сега тя благодари на свещениците, които са помогнали с напътствия. До църквата я доближава и професията на съпруга й, който изработва църковна дърворезба. Смята, че християнството дава упование на семейството, а синът й Божидар е сред децата, които редовно посещават неделното училище във Видин.

"Това, което ме накара през тези 15 години да посещавам християнски храм, е преди всичко това, че когато човек има проблем, то молитвите от свещенослужители помагат. Ние като семейство обичаме всички християнски празници. Обичаме да празнуваме заедно. Смятам, че хората, които вярват и почитат дадена религия, оцеляват по- дълго като семейство" - каза Анна Данкова.

"Ходя на неделно училище. Научаваме интересни неща за религията и Бог. Ходил съм и в няколко манастира"-
казва синът й- 12-годишният Божидар.

21 ноември, когато по стар стил е Архангеловден, е и празник за семейството на Анна, затова и датата е на особена почит за тях.

За християнското семейство споделя неговата гледна точка и писателя Николай Фенерски. През тази година той издаде  книгата „Пролуката. Есета за покаянието”.

"Клетките на обществото - тази метафора от миналото не беше съвсем лоша, така наричаха някога семейството - клетка на обществото. То, обществото, е организъм, който като всеки друг е изграден от някакви „структурни и функционални единици“. В биологията някои смятат клетката за „най-малката единица на живот“. В такъв случай семейството е единицата на живот в обществото"- казва той и добавя:

"Пътят на мирянина, на християнина в света е този - пътят на семейството. Ако ти живееш само, за да изхранваш собствените си телеса и да се грижиш единствено за личното си стомашно-материално благополучие, ако това ти е съзнателна цел и никога не си мечтал за нещо друго, а вече минаваш 40, значи нещо не е наред, значи нещо се е бъгнало в развитието ти, дерайлирал си, не си разбрал нищо от изпитателния срок, който ни е отпуснат на всички нас, живите. Смисълът на живота е саможертвата - да положиш душата си за своите близки. Традиционното семейство се състои от майка - жена, баща - мъж, деца, ако даде Господ. Живеят заедно, под един покрив, срещат се всеки ден, разговарят, обсъждат ежедневните си въпроси, радват се на споделените си мигове. Това е неговият празник - на нормалното християнско семейство."

Днес стартира и една благотворителната кампания- "Осиновете врачанско семейство". Зад благородната акция за набиране на средства за купуването на дрехи и играчки на социално слаби деца в навечерието на Коледа и Нова година се обединиха много неправителствени организации, обществени институции, училища и детски градини.

В миналото Въведение Богородично се е чествало в много ограничен кръг - само с родителите и децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това се събирали около богата трапеза, която оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и с очакването на празниците около Рождество Христово. Ако времето е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото - сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 21 ноември се нарича и Вълча Богородица. Това е така, защото само Божията майка можела да влияе на дивите животни, да ги омилостивява и възпира от пагубни за човека действия. Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към децата си и към любимия човек, тя е в основата на всяко здраво семейство!


Още можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00