Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2017 година

Снимка: БГНЕС

За Северозападна България с най-висок резултат от предсрочните парламентарни избори е коалиция „БСП за България“, следвана от партия ГЕРБ. Обработени са 100% от протоколите на секционните избирателни комисии във Видин и Враца.
За област Видин „БСП за България“ е с резултат 38,02 %, следвана от партия ГЕРБ с 27,84%. 7,46 % от избирателите са гласували за коалиция „Обединени патриоти“, 6,09 за ДПС и 2,42% за партия „Воля“.

Ясно е кой печели пет от шестте мандата от Врачански избирателен район в следващото Народно събрание. Освен водачите на БСП – Иван Генов, на ГЕРБ – Петя Аврамова и на Обединените патриоти – Красимир Богданов, още две въпросителни отпаднаха след обявяването на резултатите.

БСП е първа политическа сила и в Монтана, ГЕРБ заема второ място, трети са Движение за права и свободи. Избирателната активност в област Монтана е 55.29 %. Бюлетини в урните са пуснали 71 606 гласоподаватели, действителните са 68 095. Най-активни са били жителите на общините Чипровци и Георги Дамяново, съответно 93 и 73 %. В Монтана избирателната активност е около средната за региона.

За времето от 27 март до 23 май 2017г. ще се извърши годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система в област Видин. Проверката включва краткотрайно задействане на сирените в населените места на областта, поясниха от полицията.

Великденска благотворителна акция се организира в Берковица. За трета  година сдружение с нестопанска цел „Заедно за Берковица” ще зарадва жители на общината по повод светлите празнични дни.

Работниците на звено "Чистота" към Община Видин започнаха пролетното почистване на Видин. Днес и утре ще се чисти районът, включващ ж.к. „Бонония”, МБАЛ „Света Петка”, Регионалната здравна инспекция, ул. „Цар Симеон Велики”, част от бул. „Панония” и кв. „Акджамия”. 

Нов Център от семеен тип ще бъде открит в Брегово. Той ще се помещава в сградите на бившата гимназия по земеделие, които в момента се ремонтират. Капацитетът на Центъра ще бъде 16 места.

Ученици от Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I“ спечелиха отличия по руски език, съобщават от учебното заведение. Доротея Генадиева, Мелани Георгиева и Евгени Йовчев от 10 "б" клас взеха участие във финалния кръг на Националния конкурс за рецитатори на руски език в град София на 25 март. Учениците се върнаха с призови места в своята възрастова група, в конкуренция на 35 гимназисти от цялата страна. Евгени Йовчев спечели II-ро място, а Мелани Георгиева се нареди на престижното III-то място в конкурса.

Театрална група "Темп" - Враца ще представи днес фото изложба "Огнени нощи в Султанат Оман" по повод 34-тата си годишнина. Голямата зала на Младежкия дом в града ще бъде домакин на експозицията. Изложбата включва 43 платна и ще бъде експонирана 2 седмици, след което ще бъде свалена и представена в рамките на 17-ото издание на Международния младежки театрален фестивал "Време".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33