Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2017 година

Снимка: Радио ВИДИН

Безработицата е отбелязала спад през месец май в област Видин. Общият брой на хората без препитание в региона е 6 535, като за Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Видин са 3 316, ДБТ-Кула- 684, а за ДБТ- Белоградчик са 2 535 души. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 330 лица. Най- висока е безработицата за територията на ДБТ- Белоградчик, където са отчетени 40,40% . 

Промени се предвиждат за отпускане на помощите за отопление, които ще влязат в сила от месец юли. Главният експерт в Дирекция "Социално подпомагане"- Видин Даниела Ангелова разяснява проекта на наредбата за изменение и допълнение за условията и реда за отпускане на този вид помощ: "В параграф 1 от допълнителните разпоредби се предвижда за доход за целите на наредбата да не се считат месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по член 8 "д".


Общинските съветници от Враца одобриха повишението на таксите в детските градини, като мнозинството в залата подкрепи внесения проект. 26 от присъстващите 36 членове на местния парламент гласуваха със „за“, 7 се въздържаха, а трима бяха против цялостния текст на наредбата. Дебатите в залата продължиха около час, а сенаторите гласуваха общо 4 предложения. Общинските съветници одобриха и увеличение на билетчето за тролеи от 60 стотинки на левче. 


Община Враца продължава с дейностите по асфалтиране на улици в Западна промишлена зона и в Източна промишлена зона в града. С постановление  на Министерски съвет, Министерство на финансите отпусна 2 000 000 лева за ремонт на улици и тротоари на територията на община Враца. Част от средствата са инвестирани за рехабилитация на пътната мрежа в Промишлените зони на града. Ремонтните дейности в Промишлените зони ще продължат до две седмици.  


Автомобилите, които нямат катализатори или не покриват еко нормите от момента на производството им, ще бъдат спирани от движение. Това предвиждат промени в нормативните актове, които обмислят представители на няколко министерства. Видин е сред най- замърсените градове, ĸъдeтo cъдъpжaниeтo нa фини пpaxoви чacтици e в пъти нaд дoпycтимoтo, показват проучвания. 


Блок „Леденик“ 1 е поредната многофамилна жилищна сграда, която ще бъде реновирана по националната програма за енергийна ефективност в Мездра, съобщават от местната управа. Общата стойност на проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, за която ще се сключи анекс с Българска банка за развитие е 635 710,32 лв.



Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ ще извърши проверка на фирмите, упражняващи строителен надзор по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Проверка ще бъде направена и на сгради, за които в Министерството на регионалното развитие и благоустройството има подадени сигнали и жалби от граждани. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Освен сигналите, на извадков принцип ще бъдат проверени 56 сгради – по две в 28-те области, които се обновяват със средства по програмата. В обхвата на проверката на ДНСК ще влизат съставените актове по време на строителството, качеството на изпълнение и спазване на технологичните изисквания при полагане на топлоизолация по фасадите, изпълнението на строително-монтажните работи по покрива, състоянието на строителната площадка и организацията на работа на фирмите изпълнители, наличието и квалификацията на работниците, качеството на строителството, както и проверка на дейността на строителния надзор по отношение на сградата. Проверката на експертите започва от утре.


Гъсеници са нападнали листата на дърветата в два от жилищните квартали на град Видин – „Вида“ и „Крум Бъчваров“. Общината предприема незабавни мерки за ограничаване разпространението на вредителите, съобщават от местната управа. Те са съгласувани с Регионалната служба за растителна защита. Очаква се доставката на биопрепарат, с който от понеделник ще започне обработка на засегнатите участъци. Пръскането ще се извърши от работници на фирмата по озеленяване, с която Община Видин има договор. Препаратът е напълно безопасен за хората, допълват от общинската администрация.



Утре, 28 юни, временно ще бъде спряно движението по Дунав мост Видин - Калафат на всички моторни превозни средства, преминаващи в двете посоки, съобщават от дружеството стопанисващо съоръжението. Причината e техническа профилактика на мостовото съоръжение. Спирането утре ще се осъществи от 9.00 до 11.00 часа, както и на 3 юли, понеделник, за същия времеви интервал. Ръководството на дружеството от румънска страна е уведомило румънските гранични органи за временното спиране на трафика.


Общините Видин, Димово и Макреш подкрепят финансово изграждането на Мемориал на загиналите от 6-та Бдинска дивизия край добричкото село Козлодуйци. Трите общини са заявили това пред областната администрация във Видин, в отговор на писмо от Инициативния комитет за изграждане на мемориала, с председател инж. Тошко Петков – кмет на община Добрич.


Първа награда спечели Формацията за шлагерни песни "Екатерина Ванкова при Народно читалище "Постоянство" -Лом от Фестивала на старата градска песен в Сопот. Наградата е заслужена, коментира ръководителят на състава Василка Иванова


Ученици и учители от ОУ "Хаджи Димитър" село Елисейна, община Мездра отчетоха с финално състезание по математика проект "Твоят час". Децата се състезаваха в 5 категории, като игрите бяха индивидуални и отборни. В първата игра – "Викторина", участниците трябваше да смятат на ум и да открият верния отговор в задачи с оцветяване на букви от думички в различни цветове. Във втората игра – "Млад строител", участниците бяха разделени на две групи, като целта на играта е да построят възможно най-висока кула. "Кръстословица" пък бе третата състезателна игра, отново групова. "Танграм" се оказа най-любопитната и най-интересната игра за децата. В този състезателен кръг учениците трябваше с помощта на различни геометрични фигури да направят заек или котка. В  последната пета игра "Стани отличник" малчуганите от 5 и 6 клас трябваше да отговарят на математически въпроси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07