Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Бърсанов: Трябва да се преборим за ремонта на църквата в Ракитница

6
Снимка: Радио Видин
Днес пътуваме до Ракитница- малко село, близо до Брегово, основано от средногорски бежанци от Копривщица, Тетевенско и Габровско. През 1900 г. наброявало 1125 жители. През 1926 г. в селото има близо 1800 души с 280 домакинства. Картината в днешни дни е коренно различна, както и в повечето села в региона- запустели къщи, тревясали улици, застаряващо население. Единственото забавление за по-младите е кафето пред магазините, които в селото са три. Хората с безпокойство отчитат опустяващите една след друга къщи и безхаберието на управниците за бъдещето на българското село. 


"Лоша работа, гледайте улиците какви са тревясали. Не се коси, не се пръска, пролетно време буболечки ще ни изядат... Много трева има по улиците и тротоарите. Големи улици, но накъдето се обърнеш-пустош, пусти къщи, пусти дворове. Останахме само старите, като си идем и ние, това село ще бъде мъртво. Никой не идва да купува..."
, изказаха мъката си хората от Ракитница.  


80% от населението на селото е в пенсионна възраст. Жителите му са около 300. Кмет за пореден мандат е Илиян Бърсанов. Разговаряме за тенденциите, които се наблюдават с обезлюдяването на българското село и безсилието нещо да се промени. Смущаващ е и фактът, че хората в трудоспособна възраст са отвикнали да работят, а лентяйстването по кафетата е ежедневие за някои.


"1991 година бяхме 900 избиратели, сега сме към 300. Тези в трудоспособна възраст не щат да работят, хронично става при тях, взимат помощи. Десет процента от населението пък получава храна по "Топъл обяд", програмата, спряха и да готвят",  каза Илиян Бърсанов.


В Ракитница имоти за продан има колкото пожелаете, но се искат смешни пари за къщи на два етажа. Търсене обаче няма кой знае какво. Любопитна подробност е, че наскоро имот си купило младо полско семейство, което се наело само да реновира къщата. 


От години църквата "Света Троица" в Ракитница се руши. Първите пукнатини се появяват при голямото земетресение през март 1977 година. От година на година, цепнатините стават все по-големи. Храмът е построен през 1938 година, основно с дарения. Да бъде издействан спешно ремонт на храма е приоритет номер едно за кмета Илиян Бърсанов: 


"За църквата тотално се отчаях, не мога да се преборя с църковните институции. Консервирахме някои течове, но трябва сериозен ремонт, нужни са планове, да се изготвят от инженер конструктори. Ако трябва, ще предприема крайни мерки, но ще издействам ремонта на църквата."   


Борис Богоцев е най-старият жител на Ракитница, който знае добре историята на селото и помни добре времената, когато къщите били пълни с хора. Имало много деца, които селското училище едва побирало. 


"Нашето село не е било влашко. От всички села тук, само то е било българско, после са се заселили власи. Когато аз учех, имаше по две паралелки от по 30 деца. Имахме старо училище с 4 стаи, учеха и по къщите..."
, спомня си дядо Борис.


Още за Ракитница и живота в селото може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00