Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

7
Снимка: Радио Видин
Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир Каменов попитахме хората какво село е Бутан и дали одобряват работата на кмета си.

"Оправиха се улиците в селото лека-полека, добре работи кметът... Не е много добре тук, няма работа, младите избягаха, не се обръща толкова внимание на хората... Чисто, поддържано е селото, приключиха и кражбите, които имаше преди... Който иска да работи, има работа, магазинът ни, виждате, колко е зареден, без храна не може. Има и вересии, но само за редовните клиенти до пенсия или заплата... Нямат пари хората за хляб, това е истината. Избягаха младите, няма бебета, няма деца, няма бъдеще, зле сме. Училището работи, вярно, но колко деца има там и от какъв етнос са... Учим в местното училище, по 30 деца в клас сме, играем във футболния отбор, добре е..."

Ивайло Иванов е кмет на Бутан втори мандат. Представя ни себе си и селото и с гордост отчита, че работят детската градина и училището.

Ивайло Иванов, кмет на с. Бутан"Селото е най-голямото в района, с 3200 жители, близостта до АЕЦ-а оказва положително влияние, а доходите от там пораждат друг стандарт. Имаме училище с над 300 деца, детска градина със 120, най-голямата в общината. Един от основните ни проблеми е, че голяма част от ромското население са безработни. Първенци сме в общината по изпълнени проекти, които наистина са в полза на обществото", обясни кметът. Разказа ни и за поддръжката на улиците в и извън Бутан.

"Уличната мрежа в селото е 75 км,  проблем е поддръжката им, тъй като повечето са насипани с баластра и чакъл, а не с трайна настилка. Миналата година започна изграждането на един участък от 20 км на пътя между съседните села- Гложене и Манастирище. Голяма заслуга за осигуряването на финансирането дължим на вицепремиера Валери Симеонов, който е родом от Бутан. Благодарение на доброто ни взаимодействие с фирмата изпълнител успяхме да изкърпим и голяма част от уличната мрежа в нашето село."

Спортът е добре развит в Бутан. Имат детски футболен отбор, стадион и хиподрум. Тук се намира един от най-големите хиподруми в страната, построен с доброволния труд на хората и една от най-големите конни бази. Още в 1966 г. отборът заема първо място в републиканското първенство. В 1986 г. започва строителството на покрит манеж. Отборът става носител на купата "Никола Катранджиев" в Разлог и на купата "Първа атомна".

"Днес ездата не е толкова добре развит спорт, заради това, че е доста скъпа поддръжката на такъв отбор. Предишния ми мандат се опитахме да направим детска школа по езда и имаше доста голям интерес към нея, но не успяхме да го развием. Нямаме човек, който да се занимава с това. Сега успяваме да поддържаме само по едно състезание годишно, кръг от републиканското първенство по конен спорт, на 21-ви април."

Мечтата на кмета на Бутан е делегацията от българското европредседателство, която през лятото ще посети Козлодуй, да навести и неговото село.

На 25 март 1911 г. 50 будни селяни основават читалището в Бутан, като му дават името "Заря". С първите дарения се отпечатва първият читалищен устав. 1922 г. се сформира първият театрален състав и женските роли се играели от мъже. 1923 г. културното средище става член на Съюза на читалищата в България.

"Действащите групи днес са клуб "Танцово изкуство", с танцов състав "Бутан", който ни донесе много престижни награди, състав за автентичен фолклор, модерни и мажоретни танци, "Огнено шоу" и "Светлинно шоу". В клубовете по певческо изкуство е група "Славей". Имаме детска духова музика", каза секретарят на читалището Силвия Цветкова.

Мечтата на самодейците е да имат най-накрая своя материално-техническа база и да репетират в добри условия.

Още за село Бутан може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00